Last news in Fakti

7 Май, 2024 13:23 1 224 23

Ето го Петер Мадяр - големият съперник на Виктор Орбан на унгарската политическа сцена

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • петер мадяр

Мадяр, в средата на април регистрира своя партия, с която ще се яви на изборите за Европейски парламент през юни и това ще е проверка за способността му да се противопостави на националистическия лидер

Ето го Петер Мадяр - големият съперник на Виктор Орбан на унгарската политическа сцена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доскорошният съюзник на унгарският премиер Виктор Орбан – Петер Мадяр, в средата на април регистрира своя партия, с която ще се яви на изборите за Европейски парламент през юни и това ще е проверка за способността му да се противопостави на националистическия лидер.

Мадяр нахлу на унгарската политическа сцена през февруари, след като обвини правителството в широкоразпространена корупция и провеждане на централизирана пропаганда.

В края на март той публикува запис на разговор с Юдит Варга, негова бивша съпруга и бивш правосъден министър на Унгария, в който тя подробно описва опита на сътрудници на Орбан да се намесят в случай на корупция, припомня Ройтерс.

Разкритието, което се разследва от прокуратурата, доведе до мащабни протести в Унгария и хвърли сянка върху правителството на Орбан, чийто авторитет вече беше разклатен от скандала с помилване на осъден за педофилия, довел до оставката на президентката на страната Каталин Новак.

Откакто възроди партия "Тиса", 43-годишният Мадяр привлича големи тълпи на митинги, на които обвинява правителството в корупция и използване на пропагандна машина.

Партия „Тиса“ (Tisztelet es Szabadsag - "Уважение и свобода") не беше активна, докато Мадяр не я възобнови и не я оглави, но вече се превърна в най-голямата опозиционна партия, сочат социологическите проучвания.

Мадяр започна кампанията си с национална обиколка през април, като планира да посещава между шест и осем града на ден, каза той пред Ройтерс.

По време на един от митингите си политикът каза пред събралите се хора, че иска да "върне Унгария обратно" в Европа и да възстанови демокрацията. Той се обяви за реформи в здравната и образователната система и повтори, че е за сътрудничество с ЕС.

Мадяр по-рано каза, че ще оглави листата на партията си за европейските избори, тъй като е най-популярният ѝ член, но няма да стане член на Европейския парламент и ще остане в Унгария, за да се противопоставя на правителството.

Ако партията му спечели места на евроизборите, членовете ѝ ще се присъединят към групата на Европейската народна партия (ЕНП), каза той в интервю за телевизия АТВ.

Мадяр намекна, че успехът на „Тиса“ на изборите за Европейски парламент може да отвори вратата към предсрочни избори в Унгария, въпреки че според социологическите проучвания партията на Орбан - ФИДЕС има явна преднина, а следващите парламентарни избори ще се проведат чак през 2026 г.

"Може би няма да се наложи унгарският народ да чака до 2026 г.", каза Мадяр по време на предизборен митинг в Будапеща. "Ние ще отидем във всеки окръг, в най-малкото село ... ще изградим нова родина тухла по тухла", посочи той.

Изказвайки се миналата седмица на митинг на привържениците си в бастиона на управляващата партия ФИДЕС – град Дебрецен, Мадяр взе на прицел една от основните теми в политиката на Орбан, критикувайки, по думите му, изключително ниските детски надбавки в Унгария.

"Ако разкажете това на някой в Европа, никой няма да ви повярва", каза Мадяр. Орбан твърди, че сред държавите членки на Европейския съюз Унгария изразходва най-голям дял от бюджета си в подкрепа на семействата, посочва АФП.

"Нуждаем се от изцяло нова система, в която социалната подкрепа наистина да бъде базирана на обществените нужди", допълни Мадяр. По думите му Унгария е управлявана от "връзкарски елит" - нещо, което той обеща да промени, ако бъде подкрепен на евроизборите.

Мадяр е работил в министерството на външните работи, а след това в офиса на министър-председателя в Брюксел, след което започва работа в държавна банка и оглавява агенция за студентски заеми. В крайна сметка той се разочарова от ФИДЕС заради корупцията и държавната пропаганда, на които според него е станал свидетел, докато е работел за правителството.

Неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Медиана" показа, че на изборите за Европейски парламент „Тиса“ може да спечели до 25 процента от гласовете, отстъпвайки на ФИДЕС, която може да събере 45 процента подкрепа.

Това е рязък ръст за „Тиса“ в сравнение с предишни социологически проучвания, които ѝ отреждаха около 14 процента. Анкетите показват, че партията до голяма степен привлича избиратели не толкова за сметка на ФИДЕС, колкото на други опозиционни сили, тъй като гласоподавателите са разочаровани от по-старите опозиционни партии, отбелязва АФП. Същевременно подкрепата за партията на Орбан остава почти непроменена.

Възходът на Мадяр е съпроводен с нападки от страна на финансирани от правителството медии, които го обвиняват в домашно насилие и получаване на добре платени държавни длъжности с помощта на бившата му съпруга и бивш министър на правосъдието Юдит Варга. Унгарските власти разследват и медийни публикации, че той е приемал финансиране от чужбина. Самият Мадяр отхвърля всички обвинения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наемник на САЩ!

    38 15 Отговор
    Соросче, личи му от километри!

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не е много читав

    20 15 Отговор
    Особено след като предаде бившата си жена на високо ниво
  • 5 Правилното заглавие

    25 14 Отговор
    на статията е ,,Как едно бракоразводно дело се превърна в политическа партия".
  • 6 Трол

    22 10 Отговор
    Симпатяга, прилича малко на Кирил Петков.
  • 7 хаха

    20 15 Отговор
    Този ще стпечели само насмешки и подигравки върху джендърския адник.
  • 8 Унгария на великия Виктор Орбан

    22 15 Отговор
    - 13-та пенсия доживотно на всички пенсионери.
    - Освобождаване от данък на всички работещи млади до 25 години.
    - Освобождаване от данък доживотно на всички майки, които имат 4 деца.
    - 33 хиляди евро при раждане на трето дете, стига да работят родителите и да са до 43 години.
    -От 1 януари 2024 г., семействата, които се осигуряват и са до 40 години, получават кредит за придобиване на жилище от 130 000 евро при лихва от 3%. За всяко новородено до трето дете държавата приспада 26 000 евро от главницата за своя сметка.
    - Невероятна спортна инфраструктура - направиха Световно по лека атлетика, Световно по плуване, Европейско по футбол, финал за Лига Европа и Шампионска лига по футбол, Формула 1 получиха и Шампионската лига по футбол да е 2026 година.
    - Няма „миграция на ножа“, сигурна страна, християнски ценности, няма джендър идеология“. Тате е мъж, мама е жена, детето е момче или момиче;
    - Унгарските граждани над 65 години се возят безплатно в градския транспорт и влаковете. Достатъчно е да се покаже лична карта
    - Градовете са чисти, няма бездомни кучета.
    - Унгарската полиция е силна, респектираща и навсякъде.
    - В Унгария са заводите на Mercedes, Audi, BMW, Suzuki, Samsung, Siemens, Bosh, Michelin. Заводите за танкове и бронетранспортьори на германския Rheinmetall в Залаегерсег и Варпалота; китайският завод за 7 милиарда евро за електрически батерии в Дебрецен; китайският завод за електроавтомобили BYD в Южна Унгария;
    - 4,7 милиона унгарци работят,

    Коментиран от #15

  • 9 СЛАВА !!

    5 17 Отговор
    На унгарския Мъдуру .. 👍
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    11 15 Отговор
    ПЛАТЕН ХАМЕРИКАНСКИ АГЕНТ
  • 12 грух

    15 16 Отговор
    хаха почнаха да възхваляват и да пробутват някакъв нов измислен жалък сороспроект, ама унгарците не ядат доматите с колците, видяха те що е това либерастка соросня и не искат вече ! ние да му мислим..

    Коментиран от #19

  • 13 зевзек

    12 10 Отговор
    продължи изречението, номер 8, 4.7 милиона унгарци работят за Орбан, за сина му, и за фамилията им
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ани

    15 14 Отговор

    До коментар #8 от "Унгария на великия Виктор Орбан":

    Унгария има истинска социална политика, а не като нашите корумпирани политици, които 35 години не могат да построят Национална детска болница за 100 милиона лева. Иначе милиардите народна пара на България ги окрадоха.
  • 16 Име

    8 11 Отговор
    Който пазарува в бутикови магазини, гласува за бутикови партии!
  • 17 Някой

    12 14 Отговор
    Няма какво да се чете. Този го прокламират и по други медии. Очевидно целенасочено по света и в частност тук. За някаква партийка от я има 2 месеца. Защо не пишат така за други по други държави? Това е очевидна намеса в изборите там.
  • 18 Гост

    8 12 Отговор
    Този е спуснат от Козяк......
  • 19 така така

    15 7 Отговор

    До коментар #12 от "грух":

    Соросът е точно Орбан!
  • 20 егати

    3 11 Отговор
    Мадяр!!!!!Я да видим сега кой е с по големи мадяр-и.
  • 21 Хи хи хи

    7 10 Отговор
    Петер Мъдяр маджарския Хуан Гуайдо
    Веднага да го признаят за президент без избори.

    Та да може Урсус ула да се отърве от гадния Орбан, който не щя да, си купи ваксини от урсусалата а като италианците си купи от руснаците
  • 22 зле

    4 10 Отговор
    доскорошен съюзник днес конкурент, аджаба, разделяй и владей, браво велик план хората толкова ли са залупени според вас?>
  • 23 Биби Кинг

    8 3 Отговор
    Мадяр че натвари каросереата Путлин до горе
Новини по държави: