Last news in Fakti

7 Май, 2024 14:50 1 162 15

Европа и мигрантите: как ЕС си затваря очите

  • мигранти-
  • средиземно море-
  • бежанци-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен-
  • африка

На фона на всичко това виждаме сега председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да влиза в ролята на амбулантен търговец

Европа и мигрантите: как ЕС си затваря очите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тунис, Египет, Мароко, Либия, Мавритания, а сега и Ливан: списъкът става все по-дълъг. В опит да спре бежанците, ЕС влиза в договорки с отделни страни, затваряйки очите си пред проблема с миграцията, пише АРД.

Разбира се, че малката островна република Кипър има огромни проблеми с тях: само от началото на годината около 4 000 сирийци са стигнали до острова с лодки от Ливан. Бежанските лагери в Кипър са безнадеждно препълнени, а молбите за убежище вече не могат да бъдат обработвани, посочва АРД.

Но проблемът на Кипър, както и този на Гърция, Италия и Малта, е по-голям: другите от клуба на ЕС не помагат - или помагат твърде малко и твърде бавно. Кипър е оставен да се справя сам и зове за помощ, пише авторката на коментара Катрин Шмид.

Страни с тоталитарни управници

На фона на всичко това виждаме сега председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да влиза в ролята на амбулантен търговец. Тя обикаля граничещия с Общността средиземноморски регион, а в багажа си е приготвила милиарди и красиви думи. С тях сега за общата кауза трябва да бъде спечелен Ливан.

Това, което обаче не се казва, е че така се влиза в договорки със страни, управлявани авторитарно. Така например в Ливан сега ЕС разговаря с един държавен глава, който оставя бежанците от Субсахарска Африка направо в пустинята и без вода. Освен това още не беше изсъхнала семейната снимка с гостите му от ЕС, когато държавният глава на Ливан даде да се разбере, че страната му няма да приема "нищо, което прилича на милостиня".

Много деца са принудени да работят

Сега и Ливан – една страна, изпаднала в тежка икономическа криза, с хронична политическа и икономическа корупция и с население, изправено пред все по-големи трудности. По данни на УНИЦЕФ всяко десето семейство в Ливан е принудено да изпраща децата си на работа. А Хюман Райтс Уоч разполага с доказателства за това, че сирийците са дискриминирани от ливански служители, а в някои случаи даже са измъчвани, за да бъдат принудени да се върнат обратно.

Всичко това е добре известно, но ЕС оставя другите да си мърсят пръстите вместо него, коментира АРД. Сега кипърският президент настоява да се преразгледа въпросът дали части от Сирия вече не могат да бъдат обявени за безопасни и хората да бъдат връщани там. Според Агенцията на ООН за бежанците отговорът е „не".

А правилата за предоставяне на убежище?

Ако обаче ливанският президент сега "свърши работата", ЕС ще си спести един болезнен дебат. Очевидно е, че Европа залага на издигането на стени. Вероятно ще минат още една-две години, преди наскоро приетият пакт за убежище и миграция да влезе в сила.

От години ЕС не успява да изработи нови, работещи правила за предоставяне на убежище. Същото важи и за солидарността между 27-те държави-членки на елитния клуб. Тъй като и това едва ли ще се случи в бъдеще, вече могат да помогнат само мръсни сделки, които са желани от повечето страни членки, пише още Катрин Шмид в коментара си за АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 2 Отговор
    Ганя го натириха у Шенген на вместо на Кипър.
  • 2 Абе най-добре

    6 2 Отговор
    цяла Африка да дойде в добрата стара Европа и да се приключи с тази драма!!!
  • 3 Гост

    12 0 Отговор
    Затваря си очите и си отваря гъа
  • 4 нпо агент

    11 0 Отговор
    ютюб изтри видео където една нидерландка казва и доказва че в европа върви план по смяна на населението с имигранти..ЗАЩОТО било расистко...и сигурно това се нарича кибератака на Москва и Путин..Всичко което не в крачка с опорни точки на европредатели и на соросоидни медии било фейк и трябва да бъде заличено..демокрация по-американски...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нпо агент":

    Има го в Свободно слово.
  • 6 Къпан пор

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нпо агент":

    Ако става въпрос за Ева Влаар, интервюто го има в електронните медии.
  • 7 Българин

    3 0 Отговор
    Нека се знае, че арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме.
  • 8 Българин

    1 0 Отговор
    Исляминизацията на Европа набира ход подкрепена от ходжите и емирите на богатите арабски държави. Съвсем очевадно е, че нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари 2024г., достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка.
  • 9 Българин

    2 0 Отговор
    Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента. Маршрутът на сирийски и афганистански мигранти минаващ през Турция, България, Западна Европа също е в динамика. На този фон палестинците спокойно могат да мигрират в богатите арабски държави, Египет, Йордания и в Анадола-Турция. Само ,че това не се вписва в политиката на ходжите и емирата на Катар, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия,Бахрейн, Египет и т.н. Странно защо Дипломацята на ЕС не реагира над надвисналата опасност по очевадното превръщане на християнският континент Европа в ислямски.
  • 10 Българин

    3 0 Отговор
    Господа комисари от ЕС, крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това. София, 07.05.2924г.
  • 11 Крумов

    0 0 Отговор
    Европейските политици са свикнали да се навеждат пред бежанците и да им правят каквото поискат за да им е хубаво. Вече европейските политици са джендъри и мазохисти.
  • 12 Крумов

    1 0 Отговор
    Европейските политици са свикнали да се навеждат пред бежанците и да им правят каквото поискат за да им е хубаво. Вече европейските политици са джендъри и мазохисти.
  • 13 Николова

    2 0 Отговор
    Европейските политици трябва да се задължат да приютяват бежанци в домовете си. Така те ще създават приятелски връзки с техните дъщери, съпруги и майки.
  • 14 Заре

    1 0 Отговор
    Европейските народи са се примирили с атентатите на бежанците от Азия и Африка. Така те показват уважение към терористите.
  • 15 Денев

    2 0 Отговор
    Бежанци ако се приемат трябва да са с редовни документи и да не преминават нелегално.