Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Май, 2024 17:22 4 614 65

Русия готви ядрен удар? Експерти за ученията край Украйна.

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • владимир путин-
  • ядрени бомби-
  • ядрена война-
  • учения-
  • нато

Русия ще проведе учения с тактически ядрени оръжия - за първи път след пълномащабното нахлуване в Украйна

Русия готви ядрен удар? Експерти за ученията край Украйна. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ден преди официалното встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия за пети път, руското министерство на отбраната обяви, че в "близко бъдеще" до украинската граница ще се проведат учения с тактически ядрени оръжия. Те биха били първите след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Ученията ще бъдат проведени от ракетни формирования на Южния военен окръг на Русия с участието на авиацията и военноморските сили с цел "повишаване на готовността на нестратегическите ядрени сили". Освен руските региони, към Южния военен окръг на Русия е включен анексираният през 2014 Крим и четири региона на Югоизточна Украйна, частично окупирани през 2022.

Заплахата от ядрена война и критиките на Запада

Още новини от Украйна

Представители на западни държави многократно са критикували руското ръководство за ядрените заплахи. Въпреки това президентът Владимир Путин не е заплашвал открито с ядрен удар, макар че е предупреждавал Запада за възможността от ядрена война в случай на пряка конфронтация с Русия.

В същото време бившият руски президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев е правил това многократно. На 6 май той направи още едно такова изявление, като свърза решението за провеждане на учения с тактически ядрени оръжия с продължаващата на Запад дискусия за възможността да бъдат изпратени сухопътни войски в Украйна.

И говорителят на руския президент Дмитрий Песков свърза тези учения със същия повод и дори спомена по-специално френския президент Еманюел Макрон. Песков нарече това "нов кръг на ескалация на напрежението".

Какво представляват тактическите ядрени оръжия

Тактическите ядрени оръжия се различават от стратегическите по това, че имат по-малка мощност и радиус. Те могат да бъдат артилерийски, но най-често са балистични и крилати ракети. Изстрелват се от системи, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Тактическите ядрени оръжия са ядрени бойни глави за ракетни системи с наземно базиране и обсег до 500 км, както и за системи с морско или въздушно базиране с обсег до 600 км. Но няма ясни класификационни граници, а някои източници включват към тактическите ядрени оръжия и новите руски крилати ракети "Калибър" и хиперзвуковите ракети "Кинжал" - с обсег до няколко хиляди километра.

"От военна гледна точка това е безсмислено"

Експертите, с които разговаря ДВ, са единодушни в мнението си, че използването на ядрени оръжия в Украйна е малко вероятно и безсмислено. "От военна гледна точка, при каквито и да било обстоятелства, използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна няма смисъл", казва Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването. Той подчертава, че "тази ситуация не се е променила по никакъв начин".

Русия може да тренира не удари, а "процедурата по разполагането, тъй като в нормална ситуация нестратегическите бойни глави се намират в складове - отделно от ракетите и самолетите, които могат да ги доставят", казва Павел Подвиг. Той се надява, че "отработването на тези процедури се извършва върху учебни макети - поне от съображения за безопасност".

"Никога не е имало" планове за използване на ядрени оръжия в Украйна, казва Николай Соков, водещ изследовател на базирания във Виена Център за разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия. Според него това не е било така дори през есента на 2022, когато руската армия се е изтегляла от Харковска и Херсонска област. Сега руската армия превъзхожда по много показатели украинците и напредва, завземайки все повече територии в Източна Украйна. Нещо повече, Киев очаква Москва да разшири атаките си.

Причината според него очевидно е друга. "Ядрена ескалация" е фраза, от която се страхуват на Запад още от началото на руската инвазия. Именно с подобни заплахи от страна на Москва западните политици и експерти обясняват факта, че доставките на оръжия за Украйна вървят бавно и с ограничения.

Рискът от грешки и разширяване на войната

Според Матю Булег от американски мозъчен тръст "Уилсън", Москва разчита и сега на това. Той не е сигурен, че ядрените учения на Русия са "свързани единствено с позицията на Франция". Според него те са "част от дълъг цикъл на постоянно сплашване" с цел да се пречупи решимостта на Запада по отношение на Украйна. Освен това ученията са свързани с желанието на президента Путин да се покаже като "силен лидер" в контекста на "самоназначаването" си и в навечерието на 9 май, казва Булег. Като цяло той смята, че "основният проблем не е сплашването, а рискът от грешни преценки и тактически грешки".

Николай Соков подчертава, че "ситуацията е нестабилна" и "ескалацията е съвсем реална" - заради изявленията на Макрон. "Въпросът дори не е колко войници на НАТО ще има там, а дали те ще бъдат директно на фронтовата линия", казва Соков. Според него ако френските военни се появят в Украйна, те ще бъдат приоритетна цел: "Русия ще удвои усилията си, за да се опита да ги ликвидира - с конвенционални оръжия". "Какво ще направи Макрон?", пита Соков и напомня, че Франция е ядрена сила. В понеделник, 6 май, френското външно министерство отрече изпращането на войски в Украйна, като ги нарече "дезинформационна кампания".

Соков вижда опасността не във факта, че "Русия ще иска да използва ядрени оръжия". Според него "Русия ще иска да доведе въпроса дотам, че Западът, НАТО, всъщност да се изправят пред въпроса какво ще се използва сега". По мнението на експерта въпросът може да не засяга територията на Украйна, а "и директно страните от Запада".

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    60 14 Отговор
    Някоя сутрин Ганя ще се събуди с изгрева на 2 зори, докато продължава да си мисли, че под масата е на завет.

    Коментиран от #4, #6, #26, #45

  • 2 АЛДО МОРО

    54 11 Отговор
    ПУЦАИ КУМЕ-НЕ ЩЕШ МИРА ТЕ ТИ СЕКИРА
  • 3 Русофил

    27 68 Отговор
    Ако Труман беше пуснал бомбите над Масква есента на 1946, сега нямаше да има заплаха от ядрен удар

    Коментиран от #8, #15, #27, #33, #41

  • 4 Тц,,,

    16 24 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Рашките са с предимство.
  • 5 Тъпанарите

    38 8 Отговор
    Още не се сещаме кой какво им готви гадаем. А сега да видим хегемона да стъпи на килимчето. Сега май със санкции нема да стане.

    Коментиран от #35

  • 6 Русофил

    27 47 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Крепостните са толкова зле, че не искат да се събуждат.

    Коментиран от #11

  • 7 Дон Корлеоне

    19 44 Отговор
    Палячовската Гомнорусия, ще стане Москалия!
  • 8 Хаха

    40 5 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ако баба ти беше мъжка… ма като се замисля вероятността да е била мъжка е много сериозна!
    😂😂😂😂
  • 9 Русия

    16 39 Отговор
    Ал-Каида с ядрени оръжия.
  • 10 Адрес 4000

    23 47 Отговор
    Офф
    Да минава 9 май да се назобат с тъпата си шовинистка пропаганда
    Колко са велики
    Как за седмица са в Бирлин
    Как ще си върнат Аляска
    Как само с 4 посейдина и хипер цунами САЩ я няма
    Как имат супер дупер система за автоматичен ядрен отговор
    Да си изпеят песничките за великата им война
    И да спрат поне за малко да дрънкат глупости за ядрен удар че ми писна вече
    Идва лято
    И 24 Май
    И не македония им даде писмеността
    А ние българите
    Поне малко благодарност ни дължат
  • 11 АЛДО МОРО

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    ТИ С ОРАНЖЕВ АГЕНТ ЛИ СЕ ОБЕЗАРАЗЕН ИЛИ МК -УЛТРА ТИ Е РАБОТИЛА С КИФИЧА
  • 12 слава Росия

    50 16 Отговор
    Велик Путин ,Велик ! Навря натовските и амерички бандити у миша дупка!!!

    Коментиран от #23, #53

  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    33 4 Отговор
    Що велето го казва требе да "верваме".Имат къртица в генщаба на Мецана !


    Имат ни за едеоти ,сърр !!
  • 14 Швейк

    22 37 Отговор
    Кат Русия няма втора
    толкоз страшна на света,
    тя страна е на терора,
    иска ядрена война !
  • 15 Tъп Ръб

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Вярно е. Както е и вярно, че ако баща ти беше мааалко по-умен щеше да ползва контрацептиви. Ама не! Сега и двама си блъскате главите си мислите "ех, АКО..."
  • 16 УСССР

    18 18 Отговор
    УССРАНИТЕ плашат докато потъват! Все пак са наследници на СССР!
  • 17 Mиcиpkи,

    31 3 Отговор
    Спокойно бе!
    Ако Русия ще пуца с ядрото няма да е първа, няма да е по Украйна, нито по континентална Европа изобщо. И няма да е с тактическо.
  • 18 касата

    14 34 Отговор
    Важното е че Путин е вече бита карта, както и Копейкин, Плюнчо и палячовците от Възраждане!
  • 19 Плъха

    16 26 Отговор
    лилипута е отчаян
  • 20 Антон

    43 11 Отговор
    Лошото е че има почитатели на колективния запад, които считат, че Русия може да бъде унищожена/победена в ядрен конфликт, като не отчитат факта че това ще бъде Апокалипсис за всички по земята. И тези които оцелеят, ще си мечтят да са били от стопените в пърите 60-90 мин.
    Интересна ми е следната хипотеза: Русия извършва първа масиран ядрен удар по острова. В резултат англичаните изчезват като нация, а държавата им спира да съществува. Тогава ще е интересно дали сащ ще отговорят, знаейки че с това ще се приключи живота на земята, или ще предпочетат да кажат че англия е направила огромна стратегическа грешка, ще се пускат декларации и осъждания и бизнеса на мастите ще продължи, докато те се радват на живота. Франсетата въобще не ги броям тъй като нямат капацитет да сторят голяма беля на Русия. Доста голямо изпитание за нато, чийто чл.5 гласи че всяка държава преценява колко и каква помощ да отпусне на свой нападнат съюзник, като помощта не е изрично уточнена да е военна, може да включва изпращане на превързочни материали и консерви.......

    Коментиран от #31, #57

  • 21 Мозъчен тръст

    28 4 Отговор
    Най обичам кисело доиче зеле и експерти от мозъчни тръстове
  • 22 !!!?

    11 7 Отговор
    След ядрен удър...ядрена нощ !!!?

  • 23 слава-плявяа

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "слава Росия":

    има един дето трета година се навира по дупки.
  • 24 Дон Корлеоне

    11 27 Отговор
    Ботоксовия охлюв с токчетата е напълно отчаян,явно с палячовската Русия ще бъде свършено скоро!
  • 25 Гаглей

    10 22 Отговор
    Изперкало руснаци тотално, и още по изперкали българи подкрепящи ги. Дано скоро Параша остане в историята
  • 26 Антон

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    пиши в гугъл nuke map. Симулатор на ядрени бомби върху картата на света. може да си избираш мощност, къде да падне и т.н.
    Стана ми любопитно и метнах цар бомба на София. Всичко до Перник изчезва, До Благоевград и Пазарджик масов мор от изгаряния и ударна вълна. всичко е леш. Не показва радиацията докъде би стигнала, но представи си, вероятно цяла европа ще има вкус на метал в устата. И това само 50. Като се замислиш че само Сащ , Русия и Китай имат хиляди мегатони..... може по няколко изгрева да видим докато ни стопи атома
  • 27 Абе

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Що не си е.м.
  • 28 Пуси

    4 12 Отговор
    Почти съм сигурен, че само аз имам ЯО.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    30 3 Отговор
    Не съм русофил,не съм и фен на САЩ...ама ще ви кажа че не е добре да дразниш нито едните,нито другите.До 10.11.1989 дразнехме САЩ,сега дразним Русия....просто сме си сменили господаря,а нашите политици са същите слагачи.
  • 31 Един

    3 15 Отговор

    До коментар #20 от "Антон":

    Антон, няма да го кажа в прав текст, но ти осъзнаваш ли каква пр.....я си написал?

    Коментиран от #37, #38

  • 32 ха ха хааа

    7 15 Отговор
    Малчо си е малчо , иска да компенсира липсата на ръст , със заплахи ... Само бай Ердо иска да го лупка ...🤭😁

    Коментиран от #34, #36

  • 33 РЕАЛИСТ

    30 12 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ако Труман беше пуснал бомбите над Москва, сега СССР щеше да се простира до Ламанша, че и на другия му бряг. Сталин е знаел много добре с колко бомби са разполагали САЩ и генералите му въобще не са се плашили. Такава военна машина е била Червената армия, че не ни могла да бъде спряна. Това го пише в много издания. Набий си го в главата и повече не повтаряй едно и също.

    Коментиран от #47

  • 34 Байдъня

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха хааа":

    Е голям, ама върви и тръцка!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахаха

    18 8 Отговор

    До коментар #32 от "ха ха хааа":

    Ама този малко навря НАТО в кучи gaz

    Коментиран от #50

  • 37 Антон

    28 6 Отговор

    До коментар #31 от "Един":

    Много добре осъзнавам! Така както макрон осъзнава че възнамерява да праща френски войски в украйна, въпреки предупрежденията, че това ще доведе до ескалация вкл. ядрена.
    Така както и англичаните т осъзнават какво говорят, стимулирайки укрите да нападат цели навътре в Русия с английски оръжейни системи.
    Така както осъзнава колективния запад, небивалиците ,които говори, как Крим ще бъде върнат на укрите.
    Путин многократно им казва, че в крайна сметка ядрените оръжия са направени да се използват в случай на нужда!
    и какво излиза, като стане дебела работата, най-големите ястреби, макрон, сащ, англия, започват да вият на умрело, че станало дебело, и видиш ли може да им се развали кефа в резултат на ядрена война.
    Ние имаме много хубави поговорки, да би мирно седяло, не би чудо видяло, и т.н.
  • 38 член 5 нато

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "Един":

    копи/пейст:
    Член 5
    Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
    коментар???

    Коментиран от #55

  • 39 404

    17 5 Отговор
    ми готви, като не се спирате западняите с наратива и квикате как че я биете мечката ......, сами са наврехте в мечата хралупа...., ма що и ние сме там с вас....че плащате с лихвите !!!! фанатици!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ако тейко ти

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Беше свършил в някоя козичка вместо в най-важната селска мома вашето село щеше да е с IQ поне десет точки по-високо.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ха-ха-ха

    20 5 Отговор
    Аз не виждам никаква трагедия тук, и не разбирам рева на Запада. Обикновенно военно обучение и то на собствена територия далеч от границите на НАТО.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ха ха хааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А ти ше го гледаш ...от Марс ..🤭😁
  • 46 ОТЛИЧНИК

    4 17 Отговор
    Нищо ново под слънцето. От първите дни на войната терориста путин заплашва света с ядрени оръжия. ХАГА го зове.

    Коментиран от #49

  • 47 бай Даньо

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    По лошо е. Американците са пуснали бомбите над Япония да предизвикат капитулацията и и те американците да са победители, инак руснаците са настъпвали в Манчурия и Япония е щяла да се размине с държавата изобщо , абе японска социалистическа република ги чакаше ...
  • 48 Швейк

    5 15 Отговор
    Със тези учения Русия всъщност публично признава , че не може да победи Украйна само с конвенционални бангии от Съветско време.

    Коментиран от #63

  • 49 бай Даньо

    17 2 Отговор

    До коментар #46 от "ОТЛИЧНИК":

    То е ясно че Русия ще спечели , само не е ясно как "демократичния" и "цивилизован" запад ще направи тоя пирует да реабилитира Путин , щото ще се наложи победител какво да се прави ...
  • 50 ха ха хааа

    2 10 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    Засега , няма такива индикации ... Много хладилни вагони пътуват в посока - русия ... Сладолед ли карат , що ли 🤔
  • 51 ще си ги местят

    4 14 Отговор
    русия няма с какво друго плаши, и ще си мести ядрените глави.....
    Рискована операция, като се има предвид качеството на руската техника....
    Нещо може да гръмне
  • 52 "ВРАГ НА НАРОДА"

    9 2 Отговор
    МОЖЕ ЛИ НАС ПЪРВИ ДА НИ УДАРЯТ, ЧЕ НЯМА ЖИВОТ В ТОВА Ч€РВ€НА "€вро"-$€ло БУЛГАРИ$ТА?!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 1234

    3 8 Отговор
    Украйна в НАТО и войната свършва на следващия ден,какво се чудят още!
  • 55 Мишел

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "член 5 нато":

    Член 5 от устава на НатО е неприложим при наличието на ядрено оръжие в противника на НатО. Защото няма член на НатО, който да влезе в унищожителна ядрена война заради нападната членка на пакта от ядрена държава като Русия , ако не е употребено ядрено оръжие . САЩ и Англия упорито опитват да накарат Русия да употреби тактическо ядрено оръжие в Украйна, за да създадат световна коалиция срещу Русия, което е единствения шанс НатО да не загуби в Украйна.
    Русия няма необходимост да ползва ядрено оръжие в специалната операция. Но има голяма вероятност да удари на територията на Полша/Румъния/България пратка далекобойни оръжия. Тогава НатО ще се разпадне, за да не попадне в гибелна за него ядрена война. Първи ще напуснат пакта САЩ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сиромах

    9 2 Отговор
    Ами, да бяхте прекратили с това непрекъснато разширяване на НАТО и приближаването му до границите на Русия!Значи мишките изградиха самочувствие на лъвове и взеха да заплашват мечката!САЩ да си приберат ядреното оръжие, бомби и ракети от Европейският континент и да спрат с непрекъснатото заплашване със санкции на всеки несъгласен с тяхната политика!Не разбраха ли янките, че хегемонията им свърши?
  • 59 Сиромах

    6 2 Отговор
    До Швейк:За каква Украйна говорим, след като цялото НАТО и още не знам колко послушни непрекъснато карат оръжие, а и не само, в Украйна?Ако не беше това заиграване на НАТО срещу Русия, война нямаше да има!Сега остава само третата световна ядрена война и който остане ще започне със сопи и камъни!Крайно ясно Ви беше казано:Без Русия свят не може да съществува!

    Коментиран от #60

  • 60 Швейк

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Сиромах":

    Без Русия свят не може да съществува!

    Жалко.
    Би бил един много по-добър свят.
  • 61 9689

    3 0 Отговор
    Само DW може да измисли тази простотия.
  • 62 Иван

    2 2 Отговор
    Каквито и да да коментарите и тълкуванията, рискът от това Русия "да експериментира и това, са налице. Предупредени сме. И с един процент само съмнение е,че няма да си го позволи. И вероятно ще е в Черно-то ни море. Та, да ни дойде акъла за знамената им, които някои ги развяват в България, те обикновено са най-милеещите за България.
  • 63 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Швейк":

    С тази граматика си за наникъде....
  • 64 Военен Експерт

    5 0 Отговор
    Нищо за чудене няма.
    Просто Русия отговори на Макроновата "стратегическа неяснота" със стратегическа яснота.

    Това не означава че Русия ще използва тактически ЯО първа! Защото няма никаква нужда от това! Само с конвенционално си побеждава без проблем.
    Просто се подготвя заради заплахите на запада и НАТО, че няма да допуснат или преглътнат поражението си, по никакъв начин. И няма да се спрат пред нищо.
  • 65 Атеш айдар марийка-миризливка джамбаз

    1 1 Отговор
    Нов рекорд, руснаците пратиха под земята 664000фашисткиурки(80000 за 2024г.)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания