Last news in Fakti

9 Май, 2024 05:38 1 179 10

Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса

  • испания-
  • израел-
  • геноцид

Испанското МВнР се разграничи от министъра на социалните права Пабло Бустиндуй

Крайноляв испански министър предупреди националните компании, които работят в Израел, за "риска от това да допринесат за геноцида в Палестина", което предизвика критики от страна на израелското посолство в страната, а испанското министерство на външните работи се разграничи от казаното, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В писмо, адресирано до компаниите и разпространено чрез прессъобщение на министерството, министърът на социалните права Пабло Бустиндуй призовава испанския бизнес в Израел да представи подробно мерките, които предприема, за да избегне "вредите, които неговата дейност може да причини".

Бустиндуй, член на крайнолявата формация "Сумар", настоява, че тези дейности "не бива да допринасят за грубите нарушения на правата на човека, извършвани от Израел в окупираните палестински територии", с "риск да допринесат за геноцида в Палестина".

Изявлението предизвика остра реакция от страна на израелското посолство в Испания, което каза, "че категорично отхвърля неверните обвинения на някои министри, интелектуалци и медии, че Израел извършва геноцид".

"Демонизирането и делегитимирането на Израел чрез обвинения, лишени от всякаква основа, дават криле на "Хамас" и на онези, които искат изчезването на израелската държава, и са явно подстрекателство към омраза и антисемитизъм", подчерта дипломатическото представителство.

В писмо, изпратено до АФП, испанското министерство на външните работи се разграничи от действията на Пабло Бустиндуй и каза, че не е било информирано за изпратения до компаниите документ. То добави, че Бустиндуй не говори от името на правителството.

Терминът "геноцид" бе използван няколко пъти през последните няколко месеца от министри от крайнолеви партии, съюзници на премиера социалист Педро Санчес. Това обаче е първата му употреба в официален документ.

Бустиндуй направи това в момент, когато Санчес, смятан за най-явния критик на Израел в ЕС, се стреми да привлече други европейски страни към идеята за признаване на палестинска държава - нещо, което Испания не изключва да направи и едностранно, отбелязва Франс прес.

"Хамас" извърши безпрецедентно нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити повече от 1170 души, повечето от които цивилни, сочи справка на АФП, основана на официални данни.

При предприетата в отговор от Израел военна операция в ивицата Газа са били убити 34 844 човека, сочи информация на "Хамас", която не е проверена по независим път. Офанзивата доведе до хуманитарна катастрофа и разруха в палестинската територия, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивелин Михайлов

    23 12 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна е против еврейските касапи!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Цекия нормален сват

    23 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ивелин Михайлов":

    Е против еврейските касапи

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 истеричетки пърк

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ивелин Михайлов":

    земи отслабни ве дьо мбел
  • 6 Даааа

    10 2 Отговор
    По правило с терористи не се преговаря! Въпреки това последните седмици света е очевидец на това, че преговорите с ХАМАС стигнаха в задъненана улица. Хамас просто не желаят да освободят израелските заложници. Тесе опитват да рекетират не само Израел, а целият свят, който според тях е длъжен да издържа палестинците. Крайно време е Турция да спре да обвинява ИЗРАЕЛ, а по скоро да си прибере палестинците, които на времето от Турция са отишле в Близкият изток, ивицата ГАЗА. До кога палестинците вместо да работят и се издържат, ще подкрепят терористи, ще купуват оръжия, а светът е длъжен да ги издържа. А главатарите на терористите трябва да бъдат изгонени от Катар и предадени на международен съд за тероризъм.
  • 7 ......

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Цекия нормален сват":

    Светът видя кои са касапите и убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?

    Коментиран от #9

  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса.

    очаквайте:

    Нови мераци за отделяне на КаталунияТа.
  • 9 ПРИПОМНЯНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "......":

    С прости думи ще се опитам да обясня:
    Израел, дори и в 21 век няма КОНСТИТУЦИЯ. Прилагат най-различни закони приети от Кнесета, но за основа на държавната си политика ползват и се ръководят от ТАЛМУДА...Според него, Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО...(Чудо ще бъде ако не ме изтрият)
    ТАЛМУДА: ...
    10. Кога приближиш до някой град, за да го превземеш, предложи му мир.

    11. Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти, целият народ, който се намира в него, ще ти плаща данък и ще ти работи.

    12. Ако пък се не съгласи на мир с тебе и воюва с тебе, обсади го

    13. и, когато Господ, Бог твой, го предаде в ръцете ти, погуби с острието на меча всичко мъжко в него;

    14. само жените, децата, добитъка и всичко, що има в града, всичката му плячка вземи за себе си и се ползувай от плячката на враговете си, които Господ, Бог твой, ти е предал.

    15. Тъй прави с всички градове, които са от тебе твърде далеч, които не са градове на тия народи.

    16. Но в градовете на тия народи, които Господ, Бог твой, ти дава да владееш, не оставяй жива нито една душа,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: