Last news in Fakti

10 Май, 2024 06:37 4 521 49

Мицкоски за Главчев: Ще чакаме да дойде някой по-разумен

  • християн мицкоски-
  • северна македония-
  • димитър главчев

Не виждам какво пък толкова е отстъпила България, коментира думите на българския премиер лидерът на победителите в РСМ

Мицкоски за Главчев: Ще чакаме да дойде някой по-разумен - 1
Снимка: ЕПА

Димитър Ковачевски се е обадил на Християн Мицкоски, за да му честити изборната победа, съобщи председателят на ВМРО-ДПМНЕ, който най-вероятно ще получи мандата за съставяне на новото правителство на Северна Македония, в интервю по Канал 5 снощи, предаде БТА.

По думите му с постигнатия си резултат коалицията на партии на албанци „Заслужава си“, опозиционна на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), може да бъде надежден партньор в бъдещото правителство, което ще ръководи коалицията, оглавявана от ВМРО-ДПМНЕ, обяви Мицкоски. Той допълни, че до конституирането на парламента на 28 май ВМРО-ДПМНЕ иска да си осигури подкрепата на поне 61 депутати, защото има сигнали от хора от други коалиции, които „могат да клонят” към тях. Целта е заедно със „Заслужава си” да имат 74 или 75 депутати в 120-местния парламент на Северна Македония.

В отговор на въпрос дари ВМРО-ДПМНЕ разговаря с "Левица" и ЗНАМ, които ще имат по петима депутати в бъдещия парламент, Мицкоски заяви, че разговорите ще се водят с всички партии, както и с всички депутати за „визиите и политиките, които бъдещото правителство планира да реализира”. Той обаче уточни, че не очаква от ДСИ да направят промяна в позицията си и да подкрепят политиката им.

Днес от ВМРО-ДПМНЕ обявиха рамката, в която ще водят разговорите за евентуална бъдеща коалиция за управление. Един от принципите в нея е формулиран като „реализация на стратегическия интерес за европейска интеграция чрез диалог и спазване на принципи”, а в отговор на въпрос за промените в конституцията на страната, които са условие за начало на преговори на Северна Македония с ЕС, отговори, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ ”по този въпрос е ясна”.

„Не виждам какво е толкова страшно след като имаме анекс към Договора за приятелство и добросъседство с България, да имаме още един анекс към него, в който да видим какви принципи ние ще представим и с какво ние ще влезем в тези разговори. С такава концепция, като сегашната ние нямаме намерение да го подкрепяме. Не влизаме в този процес за политическа гимнастика или да покажем колко сме твърди. Ние не вярваме, че това е истинският процес (на присъединяване към ЕС). Защото, за да бъде истински този процес, от другата страна трябва да имаме представен ясен план. Ние нямаме ясен план освен гола реторика, че трябва да им вярваме. Но, чакайте, господа, ние ви вярваме повече от две десетилетия”, заяви Мицкоски, който на уточняващ въпрос на водещия посочи, че все пак говори за ЕС, защото „ЕС води този процес, а България е част от това”.

"ЕС казва, че трябва да се направят промените в конституцията и автоматично ще започнем преговорите", вметна водещият. „А ние казваме: Добре, но това ще стане веднага, след като влезем в ЕС. И хайде сега да разговаряме какво ще правим от този момент нататък”, реагира Мицкоски.

А на репликата, че българският премиер Димитър Главчев е посочил, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония, Мицкоски отговори „Тогава ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да можем да разговаряме”, а на българския премиер да се зададе въпросът от какво България е отстъпила.

„Аз не виждам от какво България е отстъпила. Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен договор е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. Добросъседските отношения са съвсем друго нещо и си има международни критерии какво означават добросъседски отношения. Аз говоря за двустранен договор, покажете ми друг такъв пример. Няма. Аз съм готов да тръгна и навсякъде по света да аргументирам нашите позиции”, посочи Мицкоски.

Политици от предпочитания коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ „Заслужава си” (ВРЕДИ), неколкократно са заявявали, че приемането на промените в конституцията, за да продължи Северна Македония по европейския път, са тяхното условие, за да участват в правителството. Попитан дали това не е проблем за него, Мицкоски заяви, че не иска да прави договор „в дух на ултиматуми” и ако ВМРО-ДПМНЕ уважава избирателите на „Заслужава си” и те трябва да уважават избирателите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Не бих искал да изпаднем в ситуация, в която ще преговаряме с ултиматуми. Това е грешно... Никой не е против европейското бъдеще, напротив, но не мога да приема, че това, което е поставено на масата или го приемаш или го оставяш. Това е ултиматум и няма нищо общо с европейските ценности, нито пък аз съм участвал в договарянето на този ултиматум. Нещо повече, предложихме да бъдем част от този процес. Отказаха ни. Не може ВМРО-ДПМНЕ и македонският народ да плаща грешките на някои неразумни или неопитни политици... След декемврийската среща на върха не може нито един политик в Брюксел да ме убеди, че правилото на единодушно решение е валидно. Не е валидно вече, след като се случи един празен стол, когато се взимаха решения... Значи ако се иска, може. Затова ние трябва да престанем да бъдем в подчинена позиция и трябва да покажем характер, ако искаме да ни уважават ”, заяви Мицкоски.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нено

    78 10 Отговор
    РСМ пое по пътя на Русия, Китай и Северна Корея!
  • 2 Спарта

    122 4 Отговор
    А в Македония кога ще дойде някой нормален политик?

    Коментиран от #14

  • 3 Жоро

    105 4 Отговор
    Там се състезават по обиждане и тъпчене на БГ. Но и българските политици има заслуга за това!

    Коментиран от #7

  • 4 Боярышник

    70 5 Отговор
    Този много бързо ще бъде разобличен,..само след 6 месеца ще обърне палачинката, и тогава незнам как ще обяснява на поддръжниците си, че за ЕС ще трябва да направи компромис със Българите в Северна Македония.😂😂😂.
  • 5 Добро начало

    72 5 Отговор
    Тия почнаха да лупат по тенджерите от ден едно..много добре ми беше като не ги чувах една година..сега пак почват забавленията с марсианците
  • 6 Фен

    28 38 Отговор
    И на макетата им дреме за ЕС. И те ще излезнат по-умни от нас.
  • 7 Защо

    24 10 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Е щото и от Бг руските слуги им повдигат топката.Като онзи дето почина историкка и сегашните от ВМРО-все отбор ДС та.Правят и провокации на място с имната на клубовете и дават храна на техните про унгарско руски медии под прикритие.Тия пък от Европа пълни инфантили.
  • 8 Нещастници

    51 3 Отговор
    Чакайте, само това ви остава . Има няма 30г както с гърчолята
  • 9 Тези яко са

    51 4 Отговор
    Заблудени. Първо се мислят за египтяни. Второ, Титаник потъва, а те вместо да плават на далеч, се бутат да се качат на него! И трето, си мислят, че и нас ще могат да излъжат!
  • 10 ...

    43 1 Отговор
    Чудех се колко бързо ще си почнат пак с редовната плоча, не ме разочароваха умньовците. ЕС през крив макарон за тия само. Айде чао :)
  • 11 Е ми чакайте....

    55 2 Отговор
    Ако си нямате друга работа, чакайте и Тито да възкръсне и да ви каже че сте пълни кретени и олигофрени.... Чакане му е майката.
  • 12 За разума на

    50 3 Отговор
    главанака не спорим, но вашият къде е? Особено на лицето мицкоски? Маке да говори за разум е оксиморон...
  • 13 Защо

    23 4 Отговор
    И кой допусна да се организират партии и организации на уж македонци в Бг та сега ни осъдиха в международния съд.

    Коментиран от #44

  • 14 Там няма ни един такъв

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "Спарта":

    За македонците визи и отнемане на българското гражданство!
  • 15 Баба Гошка

    22 5 Отговор
    Първо се променяш после влизаш. А инак си личи, че си пyтинопитек
  • 16 Въпрос на време

    5 27 Отговор
    Рсм да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 17 Лоялен

    35 12 Отговор
    За съжаление макето е право. Нашите политици се управляват от посолството и от тях нищо не зависи. Яко сащ са решили че имат полза от РСМ ще я вкарат в ЕС. Нашите наведени подлоги пак ще станат за смях

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 .......

    36 3 Отговор
    С македонците сме на една вълна, те си избират такива политици като тоя, а ние избираме ТУЛУПА Борисов и
    изкаме да се оправим. Еми няма да стане тая работа, затова ще си седим в калта цял живот.

    Коментиран от #23

  • 20 Видял

    22 2 Отговор

    До коментар #17 от "Лоялен":

    Затова толкова рият с лобито си в САЩ и Канада. На това разчитат. А ние трябва да работим с населението в македония. Книги , учебници, интернет. Наш бизнес там да влезе. Да ги коткаме , но и да играе тоягата. И след 20/30 г ще си променят главите.
  • 21 Брюксел

    31 3 Отговор
    Сръбската държавна сигурност спечели изборите в Македония.
    Да си направят нова федерация със Сърбия и да цабравят за ЕС.
  • 22 ПО ТОЧНО

    28 1 Отговор
    ТО И НИЕ ЧАКАМЕ ОТДАВНА ДА ДОЙДЕ НЕКОЙ ПО НОРМАЛЕН , АМА ВСЕ ОТП АДЪЦИ НИ СЕ СЕРВИРАТ.............!
  • 23 Един

    19 10 Отговор

    До коментар #19 от ".......":

    Тиквата беше с правилна политика. Но го гътна Херото. Киртака да не би да беше по усвет?Самолетни линии и празна глава.И квото каже Галя. Това му беше политиката. Те такъв чакат макетата за да ни яхнат и да ни направят за смях.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 На върбе

    14 5 Отговор
    Ще чакаш Бърза работа нямате Така или иначе сте сръпскоруски шпиони и гравитирате около тяхната орбита
  • 26 Нане

    16 4 Отговор
    тоя мушмурок кат наш Ристе едвали има един час работен!
  • 27 Орел

    25 3 Отговор
    Ще чакате Енвер ходжа да ви оправи.
  • 28 Стой и гледай

    17 2 Отговор
    Албанците и те това мислят
    Да чакат с вас докато ви дойде кефа за ЕС
  • 29 Фройд

    17 4 Отговор
    Шундо северна ненамквоси , въобще не ми пука какво приказва тоя палячо. Ами нашите да му дадът списък , колко от неговите северни ненамквоси , имат български паспорти. Смешници.
  • 30 Факти

    8 0 Отговор
    Мицкоски за Главчев: Ще чакаме да дойде някой по-разумен Главанак !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 55 от Козлодуй

    5 1 Отговор
    ВЕТО
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    13 2 Отговор
    Пълна ревизия на издадените Български документи за самоличност на Македонци. Ако е Българин, защо в документа е записан само с две имена /име и фамилия /, а не с три както нормалните Българи. Всеки от тези който не гласува на изборите следващия месец в БГ, да му се анулирт документите

    Коментиран от #48

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Палачинката се обърна

    4 3 Отговор
    И посърбените българи не искат да приемат промяната . Спомням си по време на соца как пътуваха навсякъде и се перчеха . Сега се появи нова желязна завеса и македонците и сърбите трябва да изучат северно коейския опит как се пасе зелена трева и се яде кора от дърветата . Ще дойде пълна икономическа блокада за Сърбия , Сев Македония и част от Сръбска Босна и евентуално Черна Гора . Няма да има ток , газопровод и нефт и др за тях . Руския газопровод който БГ плати може да се затапи към Сърбия и Унгария и да се свърже с Румъния към Полша и Украйна .
  • 37 Главчев съм

    2 3 Отговор
    Ще има да чакате!
  • 38 Мислещ

    4 2 Отговор
    Споко , тея макета най скоро или сърбите или албанците ще ги претопят.
  • 39 🤣🤣🤣

    4 2 Отговор
    Пхахаха мкаците още май не разбират на какъв чепат са седнали.. условията се поставят от България и ЕАС а не от Мънкидония...тия си мислят че някой ще има търпението да им играе по свирката.. Да, ама не..
  • 40 Руснаков

    5 2 Отговор
    Мицков...може би към 2100 година да дойде някой по ...умен...в България,,,,до тогава...мислете...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тъкмо за такива като Мицкоски

    4 1 Отговор
    Паисий Хилендарски е възкликнал - "О Неразумний и Юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Болгарин"!? И същия този неразумен и юрод ще чака да се появял някой "по-разумен". Ще се появи когато цъфнат налъмите и когато последния си признае, че е наследник на Мицко Кръстев, или на някой друг от Сръбската пропаганда в Македония!
  • 43 Сандо

    0 0 Отговор
    И ние чакаме,ама НЯМА!!!
  • 44 мдда

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    В Македония като си имат официално албански партии, пък и даже управляващи и Парламента, кой ги е допуснал? Българският акъл е изключително комунизиран и не признава малцинства освен цигани и турци. То затова те се ползват тук със специален статут .
  • 45 Баба ви от Русия

    4 1 Отговор
    Мале, мале, Македония пое по пътя на копейките и путинофилите. Преди бяха зле, сега съвсем ще рухнат, прост народ се оказаха.
  • 46 Чакайте!

    3 0 Отговор
    Ама Вас няма никой да чака! И без това кристално ясно се видя, че Вие не искате в Европейския Съюз, където има просперитет, правила, ред, Вие си искате една нова Югославия и се надявате(за разлика от всички други бивши Юго-републики) яе Сърбия ще Ви я даде! Блажени са вярващите, ама Вие си чакайте!
  • 47 Аха

    1 0 Отговор
    Добре !
  • 48 Обективен

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Не е нужно да се анулират документите! Те са със срок на валидност и просто не трябва да им се подновяват! След което те сами ще се откажат от бъларското гражданство за келепир! И трябва наказателно да се подгонят софийските контрабандни търговци с българското гражданство! Включително тия дето взимат пари за да предоставят адресна регистрация: има гарсониери, в които са адресно регистрирани хиляди новопаспортирани, които не са появявали дори за избори откакто са си взели платените паспорти!
  • 49 НЕ ГО ОЧАКВАХА СГЛОБКАДЖИИТЕ ГЕРБАВИ

    1 0 Отговор
    НО ТОЯ МИЦКОСКИ Е ПРАВ , ЩОТО ТОЧНО БОЙКО ГИ ЗАБЪРКА ТИЯ СЪБИТИЯ С МАКЕТАТА - НЕ Е ВИНОВЕН САМО КИРО ТЪПОТО ! ОТТОГАВА СИ ЛИЧЕШЕ ТАЯ СГЛОБКА !
Новини по държави: