Last news in Fakti

11 Май, 2024 08:44 2 794 22

Военен експерт: Какви са целите на руската армия в настъплението към Харков? Буферна зона или отвличане на вниманието?

  • военна операция-
  • харков-
  • руска армия

Анализ на Дара Масикот, известен военен стратег от Фондация Карнеги

Военен експерт: Какви са целите на руската армия в настъплението към Харков? Буферна зона или отвличане на вниманието? - 1

В X, платформата за социални медии, бивша Twitter, Дара Масикот, известен военен стратег от Фондация Карнеги анализира разгръщащата се военна офанзива на Русия в района на Харков.

Същността на нейния анализ е поставения основен въпрос: Какви са истинските намерения на Кремъл в тази стратегическа маневра? Търсенето на буферна зона или тактика за отвличане на вниманието?

Дали тази операция е пресметнат опит да се създаде „буферна зона“ в защита на Белгород, както се предполага от военни в украинската армия? Или може да е по-сложна стратегия за отклоняване на фокуса на украинските въоръжени сили от други критични фронтове?

Формирането на Оперативна група "Север"

Масикот цитира съобщението на руското министерство на отбраната за новосъздадената оперативна група войски, наречена "Север". Тази група, водена от генерал Александър Лапин — известна с ролята си в инвазията през 2022 г. — подчертава потенциална руска ескалация в региона.

И все пак превземането на целия район на Харков, изисква приблизително военна сила от 75 000 до 100 000 войници, които в момента липсват на руската армия.

Създаването на санитарна зона също изисква значителни сили в жива сила и бойна техника. Според експерта, да се установи 30-километрова санитарна зона около границите на Харков се изискват поне 30-40 хиляди войници, оборудвани с необходимата бронирана техника.

Разгръщането на значителни бронирани сили, авиация и безпилотни самолети обаче не се вижда, което оставя място за спекулации относно стратегическите резерви на Русия.

Освен това анализаторът отбелязва, че офанзивата отклонява ресурси, които биха могли да бъдат разположени в района на Донецк или други фронтове, което потенциално показва твърде слабо стратегическо основание за подобно решение. Липсата на движение на войски от окупираните територии към Харков предполага разчитане на по-малко опитни резерви или възстановени части, което повдига въпроси относно ефективността и целите на руската стратегия.

Масикот заключава, че по-ясно разбиране на военните цели на Русия в направление Харков може да се получи от подробно анализиране на единиците бойни поделения и ресурсите, натрупани на границата. Такъв анализ е от решаващо значение, тъй като вече има значително напрежение върху украинските въоръжени сили, натоварени да противодействат на тези маневри при все по-трудни обстоятелства.

В тази сложна игра на шах на военна стратегия ходовете, предприети от Русия в района на Харков, са нещо повече от просто разполагане на войски; те са отражение на по-широки тактически цели, които заслужават внимателно наблюдение и анализ. Докато ситуацията се развива, международната общност остава бдителна, опитвайки се да дешифрира следващия ход на Кремъл в този сложен геополитически пейзаж.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гамбит

    53 7 Отговор
    Ама те шах ли играели в Украйна? Тези анализатори от Карнеги хол са по надрусани и от зеления потник.
  • 2 Име

    45 4 Отговор
    Сладка синекурна длъжност във фондация.
  • 3 Грух

    52 4 Отговор
    Военен експерт дето не е виждал пушка, Те американските експерти все такива.
  • 4 Не им ли омръзна !

    6 40 Отговор
    Ушанките да маат гащички из Донбас ?!
    Вече десет години Втората се мъчи !
    Вениамин Поптодоров.
  • 5 УКРАЙНА ще победи !

    7 43 Отговор
    Друг начин просто няма !
    НЯМА и да има !
    Меги от Тервел.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 ТАКА Е

    30 4 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА ще победи !":

    АМА НА ВЪРБА В СРЯДА
    ПП ДБ МИСИР ПАРКИРАЩ НАЗАД
  • 7 Пенчо

    32 4 Отговор
    Като знаем фондациите им що за стока са, представям си военните им стратези какви са!
  • 8 истинските факти

    8 15 Отговор
    Каквото стане! Ако превземат някое село, значи така е планирано. Ако нищо не превземат, значи е за отвличане на вниманието!
  • 9 АМА ТЯ ПОБЕДИ....

    25 5 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА ще победи !":

    ......650 000 МОГИЛИЗИРАНИ ОКРАИНЦИ ,,,,,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 10 Име

    14 1 Отговор
    През ВСВ за Харков се водят 4 сражения!
  • 11 Русофил

    5 14 Отговор
    Докато разберат целите, настъплението спря.
  • 12 Една и съща статия

    26 2 Отговор
    за трети път .
    И манипулации че Русия няма техника и жива сила. Не може да ни лъжат дълго време защото истината се вижда и без тъмните очила на Мара.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАРС

    9 0 Отговор
    Я ТИЯ ЕКСПЕРТИ НЕ СА ЗАПОЗНТИ ДОБРЕ С РАШЕН СОЛДАТЕН ,ЧЕ СА МНОГО ДОБРИ В ЗАБЛУЖДЕНИЯТА НА ФРОНТА.ПРИ ВСЯКА ЕДНА ВОЙНА ВИНАГИ РАШКИТЕ СА ПИЧЕЛИЛИ ИМЕННО СЪС ЗАБЛУЖДЕНИЯТА.ОЩЕ ПОМНЯ как освободиха България именно със заблуждения.Да те избудалхаха турците при Русе като са опъвали палатки и са създавали впечатление ,че именно там ще навлязат на нашата територия като са въртели една армия именно част сутринта се върти около палатките а друга посред нощите ставпт отиват отзаде на 500 метра и сутринта почват под строй да идват палатковия лагер и така цяла неделя .Турските паши са гледали с биноклите и ау чок аскер чок.А после всички знаем ,че рашките нападнаха през Свищов.Да и то с много по малко армия и не чак толкова модерно въоръжена да ималиса вече оръдия със затвор а не като турците да пълнят отпред и да ги тъпчат.Турците са имали едни от модерните пушки английско производство да англичаните винаги специално са подьржали турция да пдтиска славянските народи на болканите.Така че може и да е маневра при Харков.ИМА МНОГО ГИ УПРЕКВАТ ,ЧЕ ПРЕЗ 2 РАТА СВ.ВОЙНА СА ПРАЩАЛИ ПРИ ЯВНО ПРЕВЪЗХОДСТВО НА НЕМЦИТЕ ЕДИН БАТАЛЬОН НА ЯВНА ГИБЕЛ ЗАДА ГИ ЗАБЛУДЯТ А ОСНОВНИЯТ УДАР Е НА ДРУГО НАПРАВЛЕНИЕ ,ТЕ И НЕ КРИЯТ И ПО ФИЛМИТЕ ИМ ГО дават.Така че,дори да загиват много солдатен то е война ,важното е да се спечели тая война за рашките за да си подсигурят спокойствието на следващите им поколения.Да те сега по модерно воюват на малки оперативнм групи като основно о е думкането п

    Коментиран от #17

  • 16 Мишел

    11 0 Отговор
    За първия ден 10.05.2024 руснаците превзеха 10 населени пункта, украинците 0. Източник карта от Рибар.
  • 17 БАРС

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАРС":

    Не стигна в коментара.Та искам да кажа че,сега рашките на малки групи нападат като основното е думкане с бомби постоянно.Мисля че,ще има изненади от страна на рашките екато ударят на друго нарравление там кьдето натовските генерали на украина няма да се досетят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 россиян..

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Как може българските Русофили":

    Що търкаш бре..има ли песен на слави,мустаката лена-има,лена бориславова не е ли следствена за подправени оподписи..та кирил петров да стане премиер-да, и защо от ппдб да не я боготворят,като тя сложи петков във властта.
  • 20 Украинската армия, НАТО и Запада

    2 3 Отговор
    Може само да яде гоМна.

    Коментиран от #21

  • 21 Леонид Брежнев

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Украинската армия, НАТО и Запада":

    нахрани ДЕЦАТА СИ с гоМна БОКЛУК ТАКЪВ!
  • 22 Отреазвяващ

    0 0 Отговор
    Те (украинците) да продължават да се предават групово(имало намаления и бонуси).Тогава ще видим ,,новите" стратези,каква песен ще съчинят.И пак ще бъде без гаранции.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания