Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2024 06:50 1 428 29

МО на Германия поиска допълнителни 3,8 млрд евро от правителството за оказване на помощ на Украйна

  • германия-
  • оръжие-
  • помощ-
  • украйна

Искането трябва да бъде внесено в парламента през юни

МО на Германия поиска допълнителни 3,8 млрд евро от правителството за оказване на помощ на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Германия поиска допълнителни 3,8 милиарда евро от правителството за оказване на помощ на Украйна, пише Bild am Sonntag, позовавайки се на свои източници.

Според публикацията германското министерство на отбраната е отчело допълнителна нужда от 3,8 милиарда евро за помощ за Украйна през тази финансова година. От наличните €7,1 милиарда, които германското правителство отпусна за военна подкрепа на Киев тази година, почти всичко е разпределено, остават само 300 милиона за закупуване на нови оръжия или боеприпаси, отбелязва вестникът.

Ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус се срещна с канцлера Олаф Шолц на 15 май и с министъра на финансите Кристиан Линднер на 16 май. Искането за допълнителни средства трябва да бъде внесено в парламента за одобрение през юни.

Германското министерство на финансите, както подчертава вестникът, даде сигнал за своето одобрение. „Германия не трябва да се проваля в укрепването на защитата на Украйна. Ако е възможно, трябва да доставим повече оръжия тази година“, казаха от ведомството. „Ако успеем да постигнем консенсус в правителството, ще намерим решения през настоящата финансова година“, смятат от Министерството на финансите.

Ситуацията с бюджета за 2025 г. според Bild am Sonntag става все по-сложна. Писториус обяви допълнителни разходи за Бундесвера в размер на 6,7 милиарда евро Министерството на отбраната на Германия предвиди рекордна сума - 15 милиарда евро - за помощ за Украйна.

Германия е вторият най-голям доставчик на оръжия за Украйна след Съединените щати. Като цяло Германия е отделила средства за военна подкрепа на Киев и се е ангажирала с бъдещи разходи в размер на около 28 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сиреч,

    27 3 Отговор
    Данък триене на зъби, за ВПК на Англосаксия.
  • 3 Сандо

    42 4 Отговор
    Та самата Германия има нужда от помощ - нея кой ще я спаси?А като знаем,че Германия е тази държава,която води европата,то тогава накъде отиваме ние,гордите евроатлантически членове?

    Коментиран от #10

  • 4 Непредизвикани и пълномащабно Сащисани

    34 4 Отговор
    Вече не се знае кой колко, кога и за какво се ръси.РФ направи направи САЩисаните луди калинки 🤡
  • 5 Като гледам

    37 3 Отговор
    кой е оня в дясно на снимката, веднага ми става ясно под чие давление е отправен искът на германското МО към финансовото им министерство и бундестага! Колко е хубаво да си имаш такива "приятели"... Всеки път когато някой европейски министър на отбраната или министър-председател се срещне със свой колега зад океана, веднага изниква нов иск за допълнителна помощ за 404... А Германия няма къде да мърда като окупирана страна, от чието правителство почти нищо не зависи. Това, че затъва все повече в блатото на рецесията, че и ние покрай нея, даже радва американците...

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Свети 10%

    26 3 Отговор
    Урсулица им уби армията, бабето натовари социалната система, те искат кинти, да ги пращали през девет планини в десета. Ако 30% стигнат до украинците пак добре.
  • 7 Оги

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Като гледам":

    Не да ги радва америте, че Германия затъва, точно това им е целта. Ако Германия, а и Европа, има достъп до евтините руски ресурси, смятай какво става с икономическия прогрес. Немците в инженерството са се доказали. А Америте, за да държат васали, трябва да ги направят слаби и съответно забъркаха това в Украйна и немците вече са в рецесия и продължават да затъват.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Урсула

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Като гледам":

    Даже знам какво е казал черният македонец: Само те прашовам и сакам отговорът да биде ДА.
  • 9 От страни

    18 2 Отговор
    И като гледаш кой е застанал до него разбираш защо ги иска. Дошъл е препечения наритал го отзад, ударил му два шамара и рекъл: "бързо, ама БЪРЗО, да почвате да давате пари на укрите". Не съм сигурен в точноста на думите ама некак си така е било.
  • 10 От страни

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    То точно това е целта - хем на укрите пари хем Геормания затръкана. Две добри. Аз с краварин не седам да играя "три, пет, осем" - на свои осем осем добри вади.
    То и на "черен Петър" нема да седна де...
  • 11 Радва ги защото

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Оги":

    те, американците, го направиха! Цялата тази дандания със санкциите е тяхно дело, особено с енергоресурсите! Направиха така, че германските стоки да станат непродаваеми, а немските компании да започнат да изнасят производствата си или в Китай или в Щатите, т.е. у тях, от което естествено печелят... А да скарат Германия и Русия, защото този икономически "съюз" им действа като отрова, е отколешен техен стремеж... Е, направиха го с взривяването на Северните потоци, с ембарго за руския петрол и за куп други неща, както и с инсталиране във властта на пионки, като онази 360-градусовата, Шолц и други подобни. А Германия са си васали, даже и по-зле, окупирани са! С тези 200 бази на тяхна територия как мислиш, имат ли някакъв шанс за независима политика? Има и още нещо, от над 1000 големи компании в Германия, само около 100 са чисто немски, останалите са с доминираща американска собственоост...
  • 12 От страни

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Оги":

    Точно ще им приберат и "мнженерството". Краварите никога не са го имали това инженерство. Винаги е получавано с "кражба". Кражба го наричам щото да подготвиш един такъв инженер си струва пари и усилия а той след завършване го подмамват с заплата краварите и готово. Всичките им достиженя са такива. Погледни имената на изобретателите.
    Днес хептем е тежко - трябва да направят "америка отново велика" ама деидустриализацията която извършиха беше прекалено пълна та сега трябва освен ослабване на Европа да и приберат и производствата и да подмамят и инженерите.
  • 13 НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ С/У ЕВРОВЪРХУШКАТА!!

    17 3 Отговор
    СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗА ДА ПЪЛНИТЕ ТАЯ ЧЕРНО ДУПКА НА УК ХУНТА!!
    КОЛКО БОЛН И ВЪЗРАСТНИ МИЗЕРСТВАТ ,НА КОЕТО НЕ ВИ ИНТЕРЕСЕВА, ВАЖНО Е ДА ЕСКАЛИРАТЕ ,ДА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ВОЙНАТА С РЕСИЯ.
    НА МОСОВИ ПРОТЕСТИ С/У ЕВРОГЪЗОВОТА ВЪРНУШКА , ДА СПРЕМ ТОВА НЕЗАКОННО ОБИРДЖИЙДТВО .
    НА ПРОТИСТИ ЗА ОСТАВКА И СЪД ЗА ЕВРОКРАДЦИТЕ!!

    Коментиран от #21

  • 14 Пенчо

    8 3 Отговор
    германия пак си го търси.
  • 15 ген .вазов

    8 3 Отговор
    и да им даваш и да не даваш войната е приключела вече................
  • 16 Вижте кво

    4 14 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО а не от РФ!
    Русофилите да хващат пътя за мАсква!!!

    Коментиран от #19, #22, #23, #28, #29

  • 17 войната е скъпа

    0 1 Отговор
    Вагнер вече пише "Еврейнско злато".
  • 18 Чомаков

    3 11 Отговор
    Евала! Горяма нация,моторът на Европа! Германия загубила всв е тъпкана с руски емигранти и с мигранти, каква ирония...! Германия е в бъдещето,Раша отпраши към мрака,заради амбициите на един посредствен кагебистки фашист Путлер
  • 19 Сандо

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вижте кво":

    Глупако,тук става дума най-вече за Германия и европата.Отивай на 4-ти километър,макар че и там не могат да те оправят - козяшкия вирус е нелечим.
  • 20 Германия е част

    9 2 Отговор
    От краварският обор. Много жалко за Поршетата и Мерцедесите. Кравите с един замах ще ги занулят.
  • 21 Разберете,

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ С/У ЕВРОВЪРХУШКАТА!!":

    Всичките пари, които уж за 00кра отиват за американските фондове, изкупени земя в 00кра. Огромни суми. И ква става? Данъкоплатци, обикновените хора се ограбват и парите отиват в гушите на инвестиционните фондове- при богатите. Пладнешки обир, скрит под девиза "борба да някаква си демокрация "??? Кой я е виждал? Няма такова животно. Има див капитализъм. Болен здрав носи.
  • 22 Социумоф

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вижте кво":

    Ами то, по същия начин, можем да станем и член на сащ.
  • 23 Ти си част от

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вижте кво":

    Посолството. Милионите българи НЕ сме. Айде отиди на Източния фронт да защитаваш инвестициите на кравите в 00кра. Защо си още тука? Там нямат вече месо... А ти си подкован идеологически и ще умреш за дядката Шорош и деменцията... кво още чакаш?
  • 24 12345

    6 2 Отговор
    Реката от пари в посока Украйна става все по-голяма, а полза няма. Стотици милиарди отидоха като вода в пясък. Жалко. Тези пари можеха да се инвестират в икономиката и да се подобри живота на хората.
  • 25 Мухаа ха!

    3 3 Отговор
    Дресъора е бепощаден и пудела е готов да " скача" дори през огнени обръчи .Там вече и милиардите не ги броят за пари.Но не ги вадят от джоба на едрите риби,ологарси( и там е пълно с такива) .Ще ги " избиват" от кесията на обикновения бюргер.На мен лично ми е през .. за дойчо,но щом един от големите пудели ще го прави,нашите джинки ще надскочат себе си в харчлъка,който наричат " помощи" за да се харесат на Дресъора.За сметка на о фф сете.
  • 26 Това не може да е вярно 🤔😂😂

    3 4 Отговор
    Поне според някои... заблудени индивиди от симпатизантите на режима в Кремъл.
  • 27 Васко делчев

    4 1 Отговор
    Тоя негър не беше ли от Сащ?
  • 28 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вижте кво":

    Не сме част нито от ЕС нито от НАТО. Ще го разберете скоро и то по най лошия начин.
  • 29 Непредизвикани и пълномащабно Сащисани

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Вижте кво":

    Кой си ти, че да разквартироваш бре... Аре тогава хващай пътя за Ирак, там е американска демокрация.
Новини по държави: