Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 12:57 2 589 0

Отново кървави сблъсъци в Киев (обновена 23:48)

  • украйна-
  • киев

Русия обяви, че отпуска нов транш от $2 млрд. от спасителния заем за Киев в общ размер на $15 млрд.

Отново кървави сблъсъци в Киев (обновена 23:48) - 1
Снимка: АП/БТА

Опозицията и милицията отново се сбиха пред парламента в Киев, където днес депутатите трябваше да обсъдят възможностите за ограничаване на президентските правомощия на президента Виктор Янукович, съобщава РБК.

Управляващите въведоха тази вечер в Киев почти обсадно положение, съобщи агенция УНИАН. Правителството ограничи пътното движение на влизане в столицата Киев. По неофициална информация мярката е предприета да се ограничат разрастването на протестите в столицата.

С настъпването на нощта силите на реда щурмуваха Площад Независимост. О своя страна най-богатият предприемач в Украйна Ринат Ахметов призова за прекратяване на кръвопролитието и възобновяване на преговорите. От своя страна лидерът на опозицията Арсений Яценюк призова президента Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта.

Вътрешното министерство в Украйна разследва смъртта на петима души. Те са загинали по време на тежките сблъсъци, които започнаха днес докато полицията се опитваше да разпръсне атниправителствените демонстрации, заяви говорител на полицията, цитиран от РИА Новости. Опозицията съобщи за поне деветима убити. 

"Пет цивилни граждани са загинали в резултат на масовите безредици в Киев", заяви говорителката Олга Билик.

Силите за сигурност са дали на протестиращите краен срок до 18:00 часа местно време, за да се сложат край на безредиците в противен случай полицията ще вземе мерки.

По-рано днес милиционерите бяха принудени да използват димни и шумови гранати, но и стреляха с гумени куршуми срещу демонстрантите. Протестиращите пък замеряха силите на реда с павета и камъни.

Най-малко две жени са ранени, а други десетима мъже са с пукнати глави. Интерфакс пък съобщава, че трима войници от Вътрешни войски също са пострадали при сблъсъци с протестиращите.

В пленарна зала опозицията блокира достъпа до трибуната, защото управляващото мнозинство отказва да разгледа предложението им да се възстанови конституцията от 2004 г., която даваше повече права на парламента.

Местни медии предупреждават за опасност от нови сблъсъци. Във връзка с вота крайнодясната организация Десен сектор обяви пълна мобилизация на своите членове. С името на организацията са свързани най-тежките сблъсъци, които взеха жертви в началото на годината.

Международната общност предупреди президента Виктор Янукович да не се опитва да смачка протеста.

Опозиционният лидер Виталий Кличко поиска жените и децата да напуснат площада, за да бъдат избегнати жертви. Дясна групировка пък призова хората, които притежават оръжие, да дойдат на Площада на независимостта, за да предотвратят офанзива на милицията.

Според украински медии е възможно да има и друго важно събитие. В най-скоро време президентът Виктор Янукович ще посочи новия премиер на Украйна. Основните опозиционни партии отказаха участие в следващия кабинет и настояват за предсрочни избори.

Междувременно Русия обяви, че отпуска нов транш от $2 млрд. от спасителния заем за Киев в общ размер на $15 млрд.

"Аз съм дълбоко загрижена от сериозното влошаване на ситуацията в Киев и съобщенията за жертви. Осъждам всяко използване на сила. Призовавам украинските лидери да обърнат внимание на основните причини за кризата..." - заяви комисарят по външни отношения на ЕС Катрин Аштън.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: