Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 14:21 1 668 1

Развръзка в Украйна: Янукович свиква предсрочни избори

  • украйна-
  • виктор янукович-
  • договор-
  • споразумение-
  • опозицията

Дръжавният глава подписа споразумение с опозицията за връщане към принципите на парламентарната република

Развръзка в Украйна: Янукович свиква предсрочни избори - 1
Снимки: АП/БТА

Украинският държавен глава Виктор Янукович обяви, че ще инициира връщане към Конституцията на страната от 2004 г. с преразпределяне на пълномощията в посока парламентарна република и подготовка за предсрочни президентски избори. Това се казва в заявление на Янукович, публикувано на президентския сайт. В него той още призовава към „начало на процедура за формиране на правителство на националното доверие“.

„В тези трагични дни, когато Украйна понесе такива тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадите, смятам за свой дълг пред светлата памет на жертвите да заявя – няма нищо по-важно от човешкия живот – казва се в документа. - И няма такива крачки, които ние всички не бихме направили заедно, за да възстановим мира в Украйна“.

Като президент на Украйна и гарант на Конституцията аз днес изпълнявам своя дълг пред народа, пред Украйна и пред Господ Бог в името на запазването на държавата, в името на съхраняването на човешкия живот, в името на мира и спокойствието на нашата земя, заявява в заключения държавният глава.

Администрацията на украинския президент по-рано анонсира, че ратификацията на споразумението се очаква в 12.00 ч. местно време и 14.00 ч. московско, без да коментира детайлите в него. Някои подробности обаче разкри лидерът на управляващата Партия на регионите във Върховната рада Александър Ефремов, а сайтът LB.ua публикува фотокопие на една от страниците.

По думите на Ефремов, договорът предвижда гласуване на внесените промени в Конституцията през септември и провеждане на президентски избори през декември тази година. Пред „Интерфакс“ депутатът добавя, че в рамките на 48 часа след подписването на този договор властите са длъжни да разработят закон за преминаване към по-рано действащата Конституция.

Засега не се коментира искането за незабавна оставка на Янукович. САЩ като представител на световната общност също уточняват, че такова изискване към държавния глава на Украйна не се предявява. Но такъв вариант е бил обсъждан в хода на преговорите между президента, лидерите на опозицията и чуждестранни дипломати, продължили цяла нощ и прекъснати само за кратка почивка рано сутринта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Кап.тът! Кой знае колко милиона е прибрал !
Новини по държави: