Last news in Fakti

25 Март, 2014 19:43 2 429 2

Донецк иска референдум за присъединяване към Великобритания

  • референдум-
  • великобритания-
  • донецк-
  • присъединяване

Кампанията идва като забавен отзвук на неотдавнашния референдум в Крим

Черният хумор е привидно жив и здрав в източната част на Украйна.

Уеб потребители в украинския град Донецк предложиха провеждането на референдум пародия, с който да проверят дали жителите на града искат да бъдат анексирани към Великобритания, съобщава „Евронюз“.

"Жители на Донецк! Английски братя! Решителният момент настъпи!", гласи онлайн призив (в който не се прави разлика между Англия и Уелс), съобщава сайтът „Новости Донбаса“.

Съобщава се, че в онлайн анкетата са участвали 7000 души, от които 61% заявяват, че ще има полза от  присъединяването им към Обединеното кралство.

В призива се казва: "Само вие решавате къде вашите деца ще живеят и на какъв език ще говорят. Ние настояваме за провеждането на референдум за връщането ни към първоначалното  название Юзовка - част от Великобритания!"

Кампанията идва като забавен отзвук на неотдавнашния референдум в Крим за присъединяването на полуострова към Русия.

Силно индустриализираният град бил основан в края на 19-ти век около леярна, управлявана от родения в Уелс Джон Хюз, инженер и бизнесмен, който се преселил да живее в Донецк. Местните го наричали Джон Юз, поради което първоначално градът бил наречен Юзовка. Градът е кръстен Донецк през 1961 г.

"Искаме референдум за връщане на Юзовка в историческото й лоно като част от Великобритания! Слава на Джон Хюс и на неговия град! Бог да пази кралицата!", гласи мотото на кампанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    qko
Новини по държави: