Last news in Fakti

2 Април, 2014 13:14 4 840 4

Австралия узакони третия пол

  • трети пол-
  • неутрален пол-
  • австралия-
  • върховният съд

Това е историческа победа за транссексуалната общност, коментират защитници на човешките права

Австралия узакони третия пол - 1
53-годишният Нори Мей-Уелби спечели дългата съдебна битка

Върховният съд в Австралия призна съществуването на трети, неутрален пол, който не е нито мъжки, нито женски, съобщи Ей Би Си Нюз.

Решението идва във връзка с 4-годишната съдебна битка, подета от жител на Сидни, да бъде признат юридически за представител на неспецифичен пол, което сега ще му позволи да се регистрира от трети пол, който не е нито мъжки, нито женски.

Нори Мей Уелби е по рождение от мъжки пол, но след неуспешни сексуални трансформации в жена в момента не се идентифицира в никой от двата стандартни пола. Той коментира, че неговият случай е историческа победа за голямата транссексуална общност в Австралия и изобщо за различните. „За хората е важно да имат равни права в обществото. Ако някои получават някои ползи заради пола си, защо всички да нямат това право?!“, коментира той.

Делото на Нори започва със смяна на името през 2010 г. Тогава обаче става ясно, че законът няма власт да признае опцията за друг пол освен мъжки и женски. Човекът атакува съдебното решение и миналата година най-сетне Апелативният съд намира действащ закон, по който да се признаят допълнителни опции. При регистрацията му съответните служби са се обърнали към Върховния съд, който днес отхвърля иска им и излиза с решението, че законът може да приеме, че дадена личност не е нито мъж, нито жена.

Защитниците на човешките права приветстваха решението. „Ясно е, че транссексуалните се сблъскват със специфични проблеми и в публичното пространство, и в личната сфера“, коментира Тим Уилсън, комисар по човешките права, а от „Амнести Интернешънъл“ добавят, че има още какво да се направи, тъй като личности, непреминали през хирургични намеси трудно ще бъдат приети формално за полово неутрални. Активистите обясняват, че самоидентификацията е основно човешко право, а все повече млади хора не могат да се идентифицират в някой от двата съществуващи пола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 1 Отговор
    Хайдеее, още едни меки китки...
  • 2 Rock Stenley

    1 4 Отговор
    поредните тъпаци на които са им нарушени правата а каде са правата за нормалните хора
  • 3 Монго

    2 0 Отговор
    Аз пък съм от 5-тия пол. Правя го по пет пъти, с жени /щ*от съм мъж/. Мен ще ме узаконят ли...
  • 4 PROFESIONALISTA

    2 1 Отговор
    Тоя е по-долен и по-мазен от най-гнусния охлюв, защото охлюва поне е двуполов, а от тоя нищо не става. Как може въобще такива като него да смятат, че си заслужава жалкият им живот, просто не доумявам.
Новини по държави: