Last news in Fakti

7 Април, 2014 09:51 2 029 2

Русия подклаждала бунтовете в Източна Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • протести
Русия подклаждала бунтовете в Източна Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Сепаратистите от Донецк са получили план за действия из координационен център в Русия, съобщава украинският журналист Дмитри Тимчук.

Един от пунктовете на този план е да се създаде регионален координационен център „Донецка република“ за ръководене на действията на сепаратистите в други области на Украйна и издигането на призиви за свикване и провеждане на референдуми за държавното устройство.

През изминалия уикенд проруски демонстранти щурмуваха правителствени сгради в Източна Украйна. Стигна се до сблъсъци с полицията, след като демонстрантите издигнаха руски знамена и поискаха референдум за независимост от Украйна, обобщава РБК Украйна.

В Донецк около 1 000 души атакуваха сградата на местната власт и се барикадираха вътре. В Луганск полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне група демонстранти. Двама души са ранени.

В Харков няколкостотин души преминаха полицейския кордон и също окупираха сгради на местната власт. Силите на реда предпочетоха да не се наместват.

Заради ситуацията, временният президент на Украйна Олександър Турчинов отмени визитата си в Литва и свика спешно заседание на силовите министри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Taff Shitt

    12 0 Отговор
    Сега какво излиза, фанатизираните албански изроди в Косово, които убиваха наред беззащитни хора и унищожиха стотици православни храмове и манастири, бяха "борци за свобода и демокрация" и "се самоопределиха по демократичен път", а мирните руски демонстранти в Украйна са сепаратисти!!?!?!
    Двойните стандарти на еврогейците и пиндоските ислямисти в действие!
  • 2 Монго

    10 0 Отговор
    А писахте ли кой подклажда събитията на "Мейдана", ама разбира се, че не...,то си беше "всенародно"...,без хххабсолютно никаква намеса от страна на някои хххамерикански служби.
Новини по държави: