16 Април, 2014 21:38 2 509 3

Хаос и противоречиви сведения за Източна Украйна

  • украйна-
  • хаос-
  • донецк-
  • сепаратисти-
  • бтр-
  • въоръжени сили

Все още не се знае дали украински военни са предали оръжията си на проруски бунтовници

Хаос и противоречиви сведения за Източна Украйна - 1
Снимка АП/БТА

Новините, които се появяват за Източна Украйна са противоречиви, а хаосът и притеснението като че ли преобладават. Операцията, която украинската армия започна преди дни продължава, но без видими резултати. В украинските и в руските медии продължават да се появяват и напълно противоположни информации по повод ситуацията в региона.

Според официалната позиция на Киев жертви няма. Руснаците съобщават за убити и ранени, като не посочват източниците на тази информация.

Административните сгради в осем града остават в ръцете на проруски сепаратисти. Кметството в Донецк беше превзето от въоръжени мъже, а колона БТР-и под руски флаг окупира центъра на град Славянск.

Бронетранспортьори с руски флагове са били забелязани в източните украински градове Краматорск и Славянск. Пръв за конвоя съобщи фотограф на АФП. Той уточни, че хората са носели униформи без опознавателни знаци, но с оранжево-черни ленти на "Свети Георги", който е почетен орден на руските въоръжени сили. Някои от лицата носели качулки.

Според някои обаче това е трик на украинските сили, за да внедрят сред сепаратистите свои хора. Според други, става въпрос за дезертирали военни.

Лидерът на парламентарната група на партията "Отечество" Сергей Соболев заяви, че в БТР-ите има маскирани украински военни, които се опитвали да проникнат в частите, контролирани от привърженици на федерализацията.

Тази версия обаче бе опровергана от Игор Хакимзянов, командващ "народната армия" на т.нар. Донецка народна република. Пред РИА "Новости" той заяви, че екипажите на БТР-ите били от украинските сили за сигурност, но минали на страната на опълченците.

Украинските тайни служби съобщиха, че са прихванали разговори на руски командири, в които те заповядват на сепаратистите да стрелят на месо. Киев днес официално започна антитерористичната операция срещу окупаторите.

Украинският министър на отбраната Михайло Ковал замина за град Краматорск, за да установи какво се случва там. Това каза пред медиите украинският вицепремиер Виталий Ярема в Киев.

"В началото имаше информация, че БТР са влезли в града в рамките на антитерористичната операция, но по-нататъшната им съдба...", каза Ярема, без да довърши изречението си.

Във вторник в малкия град Крематорск бе щурмувано местното летище, при което според различни противоречиви данни и източници са загинали от 4 до 11 „неизвестни лица във военна екипировка“ от т.нар. групи за самоотбрана, съобщиха „Россия24“ и Нюзру. Представители на силовите структури на Украйна са съобщили на местните медии, че летището е надеждно и добре защитено, затова атаката е била отблъсната.

Днес отрядите за самоотбрана в Славянск, обявиха, че в покрайнините на града се води сражение между техните активисти и неизвестни въоръжени лица. Няма данни за жертви и ранени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    7 0 Отговор
    Малкото градче Краматорск е с население от 202 000 души по данни от 2009година.
  • 2 tost

    7 0 Отговор
    Украинските тайни служби съобщиха, че са прихванали разговори на руски командири, в които те заповядват на сепаратистите да стрелят на месо.... .Неможе,това е запазена марка на Майдановците,руснаците не са си платили „Лиценза“ :Снайперистите, които убиха десетки хора по улиците на Киев в края на февруари тази година, са били наети от опозицията. Тази хипотеза се разисква в запис качен в Youtube с участието на Върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает. .И това е „Руска разработка“

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Лично гледах видеото за стрелбата, много си прав /още повече,че оператора снимаше от страната на протестиращите/. Все един и същ /на ЦРУ план още от Чили/, янките действат еднотипно, но толкова им е акъла.
Новини по държави: