Last news in Fakti

17 Април, 2014 14:55 1 639 4

ЕП против "Южен поток"

  • еп-
  • южен поток-
  • русия-
  • украйна-
  • резолюция

Основната причина е свързана с подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна

ЕП против "Южен поток" - 1
Снимка: south-stream.info

Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в обща резолюция, изготвена от представители на Европейската народна партия, европейските социалисти, либералите, зелените и консерваторите, съобщава БНР.

Утре Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода "Южен поток".  Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация в Източна Украйна и  натиска на Русия върху съседни страни.

ЕП препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ.

Не е ясно обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

"Южен поток" беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

По-рано тази седмица Турция обяви, че е готова да започне преговори с Русия трасето на проекта да преминава през нейна територия, така че да се избегнат санкциите от ЕС.

Европейския парламент е на мнение, че този проект трябва да се прекрати изцяло и вместо това трябва да бъдат намерени други газови доставчици.

Аргументите, формулирани днес, са свързани главно с подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна. Евродепутатите са категорични, че проруските сили, които дестабилизират източната част на страната, очевидно са направлявани от Москва. Европейската комисия също смята, че координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят сценария от Крим.

Българските евродепутати, които участваха в дебатите, бяха на различни мнения за санкциите и за "Южен поток". Илияна Йотова от БСП се размина дори с позицията на социалистите в Европарламента, коментира БНР. Тя смята, че Европейският съюз все още няма отговор на ключови въпроси и че цената на санкциите е само един от тях. 

Георги Първанов: Резолюцията срещу "Южен поток" не би трябвало да бъде подкрепена от българските евродепутати. Българското правителство трябва да се разграничи много категорично

Резолюцията срещу "Южен поток" не би трябвало да бъде подкрепена от българските евродепутати. Българското правителство трябва да се разграничи много категорично, да няма движение в тази посока. Това становище изрази в Радомир Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Той коментира, че ако се следва тази логика – ако някой иска да наказва Русия, би трябвало да бъде спрян и „Северен поток“. „От къде накъде ние да страдаме, ние да плащаме сметката за амбициите на някои западни политици. "Южен поток" е проект, от кой то България може само да печели – печели във времето на неговото строителство, печели от големите инвестиции, които ще влязат в страната, ще спечели при изграждане на проекта от ежегодните такси, ще имаме енергийна сигурност. Т.е., във всяко отношение това е печеливш проект“, заяви Първанов. Той коментира и амбициите на Турция към проекта, като заяви, че не би се изненадал ако това се случи. „По този начин Западът наказва една малка страна като България и не само, но и други страни в ЕС“, каза още президентът Първанов.

Георги Първанов, проф. д-р Борислав Борисов, кметът на Перник Росица Янакиева са на посещение в Перник и региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    А тааака, кеф ви "южен поток", кеф ви АЕЦ "Белене", кеф ви /ни/ шистов газ, кеф ни...каквото ни е кеф. Е от този кеф, ме боли вече задника /без да съм хомосексуалист/. Е*ати кефа, вие кефите ли се, аз лично не...
  • 2 galaxy

    6 0 Отговор
    Видяхме и ЕС колко е жалък. Когато презокеанските им господари им дръпнат каишката и те почват да лаят. Ама за какво не знаят и че не е в техен интерес не осъзнават. Какво излиза, че бизнеса и икономическите връзки с Русия са изложени на огромен риск от загуби, само и само за да угодят на презокеанските си господари.
  • 3 Emiliyan Bonovski

    5 0 Отговор
    galaxy vze mi dumite ot ustata,sega nqma kakvo da napi6a.samata istina
  • 4 Raichin Rachev

    3 0 Отговор
    Когато руският газ преминава през Северен поток - това е един 100 % "демократичен " газ:) , но ако руският газ мине през Южен поток - това е един лош газ , който трябва да бъде санкциониран. Звучи тъпо, идиотски дори - но това е позицията на ЕС и европарламента.