19 Април, 2014 11:47 969 0

Бутефлика спечели четвърти мандат

  • алжир-
  • бутефлика

Коалиция от ислямистки и светски партии призова за бойкот на гласуването, определяйки изборите за фалшифицирани

С 81% от гласовете президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика спечели четвърти пореден мандат. Това съобщи арабската редакция на Би Би Си. Основният претендент Али Бенфлис спечели едва 12%.

Избирателната активност е била 51,7% от 23 млн. регистрирани избиратели. Това е значително по-малко от 75% активност на вота от 2009 г. Алжирският държавен глава бе преизбран през 2009 г. и 2004 г. съответно с 90% и 85% от гласовете. Бутефлика бе избран за президент за първи път през 1999 г. с резултат от 75%.

Бутефлика спечели поредния мандат като победи останалите петима претенденти. Коалиция от ислямистки и светски партии призова за бойкот на гласуването, определяйки изборите за фалшифицирани. Според тях държавният глава не е способен да управлява. Самият Бутефлика претърпя инсулт миналата година и рядко се появява на публични места. На гласуването той се появи в инвалиден стол.

През 1999 г. Бутефлика дойде на власт и успя да сложи край на гражданската война в страната. Той сключи споразумение с ислямистите и проведе редица реформи, които гарантираха икономически възход на страната.

Алжир е ключов доставчик на синьо гориво за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА