Last news in Fakti

20 Април, 2014 11:08 2 053 14

Убити и ранени при престрелка в Славянск (обновена)

  • русия-
  • украйна-
  • убити-
  • ранени-
  • славянск

Част от разстреляните са били невъоръжени мирни жители

Убити и ранени при престрелка в Славянск (обновена) - 1
Снимки: АП/БТА

Петима души са били убити и един ранен в украинския град Славянск в резултат на нощна атака на една от барикадите, съобщи телевизионният канал "Россия 24" на своя сайт.

Според агенция РИА "Новости" в градската болница след престрелката са били докарани четирима души с огнестрелни рани, единият от които потвърдил факта на престрелката, но обяснил, че е станала в центъра на града. „Ройтерс“ твърди, че засега не може да потвърди съобщението от други източници.

„Трима жители на Славянск тази нощ са били убити от неизвестни лица, нападнали блокпост в северната част на града. Още един е бил транспортиран в тежко състояние в болница“, казва се в съобщението на "Россия 24", в което се уточнява още, че на поста са разстреляни невъоръжени мирни жители, а двама от нападателите са били убити при ответния огън от силите за самоотбрана, дошли малко по-късно.

Пострадал 18-годишен младеж разказал пред РИА „Новости“, че около 1 часа през нощта се прибирал с приятели, когато група въоръжени им извикали да спрат. Тъй като те не се подчинили, непознатите открили огън по тях, при което двама от младежите били ранени в краката.

Лидерът на сепаратистите в Славянск – самопровъзгласилият се за „народен кмет“ Вячеслав Панамарьов, е заявил допълнително пред „РИА „Новости“, че в хода на нападението са убити и ранени около 7 нападатели. Сред „опълченците“ пък според него имало една жертва и двама ранени.

Министерството на Вътрешните работи на Украйна потвърди факта на престрелката на барикадата „между две групи граждани“, при което „един е загинал и трима са получили огнестрелни рани“.

Според "Россия 24" към поста са се приближили няколко автомобила, от които започнала стрелба. Два от тях били пленени и вътре била открита символика на националистическия украински Десен сектор, както и „голямо количество оръжие, каквото не е на въоръжение в украинската армия – пластични експлозиви, димки, уреди за нощно виждане американско производство“. Не се съобщава дали някой от нападателите е заловен.

В последната седмица сепаратисти в Донецка област завзеха административни сгради и седалища на силови структури в Донецк, Славянск, Мариупол, Енакиево и др. Те настояват за федерализация на Украйна и провеждане на референдум за отделяне на този източен регион и последващо влизане в състава на Руската федерация. Властта в Киев ги смята за терористи, във връзка с което там бе въведен режим на антитерористична операция. Специално за случая обаче управляващите в Киев твърдят, че в този момент в Славянск не се е провеждала антитерористична операция и инцидентът е режисиран от проруски саботьори.

Конфликтът между Русия и Украйна намери място и във великденските послания на патриарсите на двете православни страни.

Руският патриарх Кирил призова православните християни да се молят за Украйна, предаде РИА „Новости“. По време на великденската литургия в московския катедрален храм "Христос Спасител" главата на Руската православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия в миналото са се проваляли.

Обръщайки се към богомолците патриархът призова към молитви за омиротворяването на украинската земя и преодоляване на политическата и социалната криза в Украйна. „Украйна политически е чужда страна, а духовно и исторически никога не е била такава. Ние пред Бога сме един народ. Ние заедно изповядваме православната вяра. С уважение към суверенитета на съвременна Украйна, нека се помолим Господ да помогне да бъде преодоляна политическата и социалната криза в тази страна", каза патриарх Кирил.

Във великденското си послание православният патриарх на Киев Филарет пък обяви: "Страната, която ни гарантираше териториална цялост, извърши агресия. Бог не може да бъде на страната на злото, ето защо врагът на украинския народ е обречен на провал. Бог ще ни помогне да възкръсне Украйна", подчерта патриарх Филарет.

Православните в Украйна, които са близо 84 процента от населението, са поделени между Московската и Киевската патриаршия, към която се числят няколко милиона вярващи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 12 Отговор
    така и не се разбра до сега какво искат руските сепаратисти за да прекратят съпротивата си.

    Коментиран от #2

  • 2 васил димчев

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Това което искат узурпаторите от майдана. Да не пиша повече че се изпотявам.
  • 3 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор
    do2
    и какво е то?съвсем сериозно питам,има ли официaлно изявление на сепаратистите ,какво искат?

    Коментиран от #4

  • 4 васил димчев

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    То и да обяснявам на сбъркани полза няма но все пак- искат нормални избори а не узурпиране на властта чрез кървав преврат дирижиран от сащ, искат нормален живот а не робство на банките и колонизаторите, искат осъждане на фашизоидите от майдана, искат пришълците от сащ да си изтеглят войските от Европа и да си защитават интересите където са застрашени от някой а не да тероризират чужди народи.
  • 5 бай тошо

    3 0 Отговор
    много го е яд че не можа да направи Севастопол своя база,и сега пикае газ
  • 6 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор
    до 4
    василе,аз не питам за твоето мнение ,а за официална позиция на сепаратиститие.дай ми линк в които някой от ръководителите им изразява становището им ако знаеш за такъв разбира се!

    Коментиран от #7

  • 7 Хрисофор Карамфилов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Позицията е същата , при която се отцепиха от Югославия,Македония,Босна ,Хърватска,Словения,Черна гора,Косово.
  • 8 Десислава Димитрова

    0 9 Отговор
    не може да е същатата.източна украина не е била със статут на държава при влизането и в ссср,както бяха републиките .поради тези причини и дегистан и чечня няма как да излязат от русия.
    все пак няма ли изявление,защото аз не съм срещнал ,на проруски лидер,какво искат ,за какво се борят и т.н.?аз сега не знам дали има опция да останат в украйна и ако има при какви условия.дали ще правят независима държава или като крим ще влизат в русия?кои са им лидерите ,структурата и т.н. подробности .

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Независимо от "ника" ти разбрах, че си мъж-с теб спорихме и за Крим. В момента ако Путин се опита да "присвои" източна Украйна и аз ще съм против. Но нещата не са такива, каквито ни се предоставят, като информация. Предполагам, че Путин иска някаква форма на федерация на Украйна с цел "защита" на руското население. А САЩ имат интерес да изострят конфликта, гонещи свои интереси /майка си търсят в тази част на света/ и това да доведе /недай си боже/ до ескалиране на конфликта. Ако това стане, жална ни майка на нас ,такива-съседни държавици "мижитурки". Путин трябва да е изперкал, ако допусне това да стане...
    П.П. И не ти ли омръзна да си броиш "минусчетата"...
  • 10 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор
    американците заявиха позицията си отдавна.те са страна по гаранция цялостта на украйна при демитализирането и.при подобни събития 39 година почна втората световна война .тогава англичаните бяха гаранти за полския суверинитет.украйна също заяви позициията си ,която е широка автономия на регионите и гарантиране на малцинствените права.руската страна освен агресия не е заявила нищо.путин до сега винаги е бил конструктивен и диалогичен.в момента се ескалира напрежението от руска страна и не се обяснява защо.след първия по-кървав сблъсак вече няма да има значение кой е прав и кой крив.явно руснаците се стремят към това.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    След събитията на "Майдана", украинксото правителство побърза да "ограничи" правото на използване на матерен език, това забрави ли го...А за американците...знам го техният "износ на демокрация".
  • 12 Монго

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    И не ми говори за гарантите Англия и Франция спрямо Полша по време на ВСВ, видяхме ги как позволиха на Хитлер да прегази Полша, а и Сталин се възползва от това...
  • 13 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    до 11
    правото на собствен език и не само това ,а и широка автономия на регионите както и самоуправление.изявление в тази насока направи деистващия в момента украински президент.америка и европа са били винаги зад подобни права на малцинствата,стандарти които би трябвало да спазва и украйна ако иска да ни бъде съюзник и партньор.
    реваншиско настроени украинци сред протестиращите на майдана е нормално да има след като руснаците в последните 100 години избиха милиони украинци погазваики националните им права,но болшинството от тях имат европеиска визия и манталитет .на майдана след няколко месечни протести и след десетки убити протестиращите не си позволиха отмъщение към мъчителите си ,но не така действат путиновистите.
    тук всички с които се сблъсквам не харесвате америка и европа.не харесвате американската демокрация ,не харесвате европейските държави,но не съм забелязал да има масово българско изселване към русия ,куба или сирия.демек нещо не се връзват работите.
  • 14 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    до 12
    сиреч виновни за нещастието на полша са англичани и французи,а не руснаци и немци,които сключват преди това договор да си поделят полша.съвсем не е вярно внушението дето правиш, че русия се вкючва постфактум.
    англичани и французи заради поетия ангажимент към полша се включват в нежелана за тях война с германия и не са активни в действията си очаквайки все пак хитлер да се освести и да не се стига до касапница.това не стана и резулта го знаем всички.днес събитията са подобни и дано путин не реагира като хитлер ,щото последиците ще са трагични.
Новини по държави: