Last news in Fakti

20 Април, 2014 18:10 2 986 1

Френски журналисти освободени след 10-месечен плен в Сирия

  • журналисти-
  • сирия-
  • париж-
  • ислямисти-
  • плен

Предполага се, че за живота им е платен откуп, надвишаващ 1 млн. евро

Френски журналисти освободени след 10-месечен плен в Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Четирима френски журналисти, които в продължение на 10 месеца се намираха в плен на ислямистите в Сирия, днес се прибраха в Париж. Те бяха намерени от войници на границата с Турция. В родината ги посрещнаха президентът Франсоа Оланд, външният министър Лоран Фабиюс, близки приятели и роднини.

„Франция се гордее, че успя да постигне освобождаването на своите граждани“, заяви Оланд с благодарност към всички ангажирани със случая държавни служби, както и към турските власти за съдействието. Подробности за характера на операцията не се съобщават.

Френските журналисти, работещи в зоната на сирийския конфликт, бяха отвлечени през юни 2013 г. в района на град Алепо. Става дума за двама служители на радио "Европа-1" – Дидие Франсоа и Едуар Елиас, репортерът на свободна практика Никола Енен и фотографа Пиер Торес. Те са били освободени в зоната на сирийско-турската граница. Официално не се съобщава коя групировка стои зад похищението, но според френските медии и експерти по сигурността най-вероятно това е екстремисткото бунтовническо движение „Ислямската държава на Ирак и Шам“.

Според всеобщото мнение на запознати, френската страна е платила на ислямистите откуп, превишаващ 1 млн. евро. Средствата най-вероятно са били предоставени от крупна корпорация или фонд, тъй като официално френската държава изключва възможността да плаща за заложници.

В момента в ръцете на ислямисти в Мали все още остават двама френски граждани, похитени през 2011 и 2012 г. В Сирия 9 чужди журналисти са в плен или се водят безследно изчезнали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    3 0 Отговор
    Дават пари за оръжие на терористите.
Новини по държави: