Last news in Fakti

23 Април, 2014 10:31 1 642 3

Кери: В Украйна да сложат оръжие

  • украйна-
  • джон кери-
  • сергей лавров

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов призова за възобновяване на спецоперацията в източната част на страната

Кери: В Украйна да сложат оръжие - 1
Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров е предложил Кремъл публично да призове рускоезичното население в Източна Украйна да сложи оръжие, съобщава РИА „Новости“.

Кери не пропуснал отново да припомни, че Русия може да изпита нови по-сурови санкции, ако не се забележи прогрес в изпълнението на споразуменията от Женева.

От своя страна Сергей Лавров не останал по-назад и призовал властите в Киев да започнат да изпълняват постигнатите договорености.

„Гардиън“ цитира западен дипломат, според който не трябва да се изключва възможността от свикването на нова конференция в Женева за ситуацията в Украйна.

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов призова за възобновяване на спецоперацията в източната част на страната.

Украинският президент издаде тази заповед, след като двама мъже, единият от които местен общински съветник Владимир Рибак, бяха открити мъртви и със следи от мъчения в Славянск. Владимир Рибак, който бе отвлечен от неизвестни на 17 април. На 20 април в река Северский Донец край град Славянск са открити телата на двама мъже с видими следи от насилие, съобщиха от украинското следствие.

В сряда беше разпознат трупа на 42-годишния местен политик и член на партия „Отечество“ Владимир Рибак. 

Ескалацията на напрежението в проруските области става седмици преди насрочения за 11 май референдум в Луганск и Донецк. Анализатори очакват, че двата града ще подкрепят идеята за отделяне и присъединяване към Русия. В Донецк и Луганск вече избраха народни губернатори. Предприеха и действия за уволнението на корумпирани служители от силите за сигурност.

Русия започна военноморско учение в Каспийско море. В 10-дневните занятия ще вземат участие десет кораба и общо 400 военнослужещи, съобщи Ройтерс.

От НАТО уточнияха, че ученията в руския Западен военен окръг са довели до струпването на 40 000 руски войници на границата с Украйна.

След ескадрения миноносец „Доналд Кук“ във вторник привечер в Черно море е влезе и фрегатата „Тейлър“. Корабите ще участват в поредния кръг от военни учения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan Dimitrov

    8 0 Отговор
    Бойците от силите за самоотбрана на Донбас трябва да послушат мистър Хайнц и да сложат оръжието си....... в разпраните задници на майданутите!
    Добродетелните елфи от Империята на доброто/тоест американците/ нека изпратят още корабчета в Черно море - руските пилоти имат нужда от повече тренировки приближени до реални бойни деиствия.
  • 2 nakata88bg .

    6 0 Отговор
    ислямисти борещи се за създаване на шариатска държава в Сирия - те са добри, фашисти завзели със сила властта в Киев - и те са добри, граждани искащи РЕФЕРЕНДУМ - това се екстремисти.... хм....
  • 3 Сульо

    2 0 Отговор
    За пореден път САЩ не спазват споразуменията, които са подписали. Чичо Путин ще ги накаже!
Новини по държави: