Last news in Fakti

23 Април, 2014 13:37 1 289 0

Броят на жертвите край Южна Корея достигна 150

  • южна корея-
  • ферибот-
  • загинали-
  • спасителна операция-
  • корабокрушение

152 души все още се водят изчезнали, като броят на спасените остава непроменен - 174

Броят на жертвите край Южна Корея достигна 150 - 1
Снимки АП/БТА

Броят на загиналите при трагедията с преобърнатия край бреговете на Южна Корея ферибот продължава да расте, съобщава китайската информационна агенция Синхуа.

Стотиците водолази, включили се в акцията по намиране на все още намиращите се в неизвестност пасажери, са открили още тела в корпуса на потъналия кораб. Така броят на жертвите към днешна дата достигна 150. Съобщението беше направено от щаба на бреговата охрана, който ръководи спасителните операции.

Днес спасителните и извирвателни операции навлязоха в осмия ден от потъването на ферибота, а 152 души все още се водят изчезнали, като броят на спасените остава непроменен - 174.

Сега основните усилия на екипите са насочени към каютите на трета и четвърта палуба, както и към кафене, което се намира на трета палуба на плавателния съд.

Налага се спасителните операции да спират през нощта заради подводните течения и прилива. Мястото където 6825-тонният ферибот се преобърна е известно със своите бързи течения. Прогноза за времето каза, че теченията ще се забавят през следващите четири дни.

Температурата на водата е около 11-12 градуса по Целзий през нощта, с вълни достигащи на височина около половин метър.

Около 550 служители на бреговата охрана, военноморските сили и частни водолази продължават да търсят вътре в потопения кораб, а 212 спасителни кораби и 34 самолети претърсваха водите за изчезналите пасажери.

Правителството на Южна Корея съобщи, че семействата на загиналите ще получат компенсации в размер на 250 хиляди долара.

Предполага се, че причина за корабокрушението на 15 април е сблъсък с подводен риф. Южна Корея бе в шок от случилото се. Надигна се широк обществен гняв към екипажа на кораба, който е напуснал плавателния съд преди евакуацията да е завършена, съобщава АП.

Стана ясно и че капитанът не е управлявал кораба по време на инцидента, оставяйки неопитен трети помощник-капитан на руля. Капитанът и шестимата членове на екипажа са арестувани.

По-рано тази седмица президентът на Южна Корея Пак Гън хе  заяви, че техните действия са били "равносилни на убийство." 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: