Last news in Fakti

23 Април, 2014 19:39 1 520 4

Ердоган поднесе съболезнования на арменците

  • ердоган-
  • арменци-
  • 1915-
  • съболезнования

За пръв път

Ердоган поднесе съболезнования на арменците - 1
Снимка: АП/БТА

Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган поднесе от името на страната си съболезнования на наследниците на арменците, избити и изселени през 1915 г. Изненадващата позиция беше разпространена от пресслужбата на правителството на 8 езика, в това число – и на арменски, предаде bTV.

В текста Ердоган все пак посочва, че всички етнически групи в състава на Османската империя са изживели труден период в последните години преди разпада й. „Случилото се през Първата световна война е нашата споделена болка”, се посочва в изявлението. "Да се използват събитията от 1915г. като оправдание за враждебност спрямо Турция и да се превръща въпросът в тема за политически конфликт, е недопустимо", посочва Ердоган.

Според турския премиер, справедливата човешка и морална позиция изисква периодът да се разглежда без оглед на етническата и религиозната принадлежност на действащите лица.

Ердоган засегна и друга „болна” тема – свободата на словото: „Свободното изразяване на различни мнения за събитията от 1915 г. е изискване за плурализма, а също и за култура на демокрация и модерност в Турция”.

„С надежда и вяра, че древните народи със сходни обичаи и традиции и принадлежащи към един сложен, но уникален регион, могат заедно достойно да почетат миналото и своите жертви, ние се надяваме, че душите на загиналите в началото на XX век арменци почиват в мир, на техните внуци поднасяме своите съболезнования”, пише Ердоган.

На 24 април т.г. се навършват 99 години от началото на насилствената депортация на стотици хиляди арменци. Ереван смята това за първия геноцид на XX век, докато Анкара настоява събитията да се интерпретират в контекста на войната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ford

    7 1 Отговор
    А на нас кога?
  • 2 Vasik Atanasova

    7 0 Отговор
    ВИНОВНИЯ СЕ ОПРАВДАВА НАД 1 МИЛИОН И 800 ХИЛ АРМЕНЦИ СА ИЗКЛАНИ ОТ ТУРЦИТЕ
    АКО ПРИЗНАЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНИ ЗЕМИТЕ ИМ
  • 3 Монго

    6 0 Отговор
    Малко лицемерие от страна на Ердоган...
  • 4 Rock Stenley

    2 2 Отговор
    със този трябва много да внимават така наречените велики сили двуличник и лицемер
Новини по държави: