Last news in Fakti

28 Май, 2014 15:06 9 226 2

Десетки жертви при боевете за летището в Донецк

  • донецк-
  • боеве-
  • жертви-
  • летището-
  • сепаратисти-
  • украинската армия-
  • украйна

Магазините са затворени, улиците са безлюдни, а информацията за случващото се в града е крайно противоречива

Десетки жертви при боевете за летището в Донецк - 1
Десетки трупове лежат в моргата в Донецк. Снимка: АП/БТА

Ескалацията на напрежението в Източна Украйна и в частност в Донецк расте, а правителството изглежда се подготвя да се разправи със сепаратистките бунтовници, които взеха града под свой контрол през април, пише британският „Индипендънт“. Донецк изглежда празен, магазините са затворени, а банките са наложили ограничения върху тегленията. Училищата, университетите и съдилищата също не функционират.

Късно снощи в почти едномилионния град улиците бяха безлюдни, тъй като много от жителите му са предпочели да го напуснат и да се приютят при роднини в провинцията, а магазините и заведенията бяха затворени преди 20 часа по призив на сепаратистките лидери, добавя „Вашингтон Поуст“.

Според „Индипендънт“ поне 40 про-руски сепаратисти са били убити по време на боевете за контрол над международното летище в града, след като Украинската армия, под командването на новия президент на страната Петро Порошенко, предприе въздушни удари срещу въоръжените бунтовници, които нахлули на терминалите.

По информация на украинското правителство, няма жертви от страна на украинските военни в операцията, започнала няколко часа след излъчването на бизнесмена милиардер за нов държавен глава. „Летището е изцяло под наш контрол. Противникът понесе тежки загуби. От наша страна загуби няма“, заяви украинският вътрешен министър Арсен Аваков.

Като цяло световните, руските и украинските медии дават изключително противоречива информация за боевете в Донецк, за броя на жертвите и дори за това под чий контрол е летището – дали на украинската армия, или на сепаратистките бунтовници.

Местните жители съобщават противоречиви сведения за случващото се, но напрежението им е осезаемо. В близост до летището полицията е блокирала пътя към терминалите и за излизане от града. До тях въоръжени сепаратисти изграждат по-стабилни барикади, използвайки моторни триони, с които режат дървета от улицата, чували с пясък, автомобилни гуми и бодлива тел, за да преградят пътя, описва британското издание.

"Никога преди не сме виждали подобно нещо в Донецк. Мислехме, че след избирането на президент конфронтацията поне за малко ще спре, но ситуацията става все по-тежка. Това е истинска гражданска война“, заявява свидетел пред „Индипендънт“.

Ситуацията със снабдяването с храни е стабилна и подлежаща на прогнозиране, обяви днес сайтът на кмета и Градския съвет на Донецк, цитиран от РИА „Новости“. Ежедневно се приемат заявките на града за доставка на хляб и тестени изделия, обемът на производството на най-масовия тип хляб не се е променил и е 3,5-4 тона в денонощие, пише в съобщението на градската управа. Всички превозни средства, доставящи хляб, са работили по обичайните си маршрути и след изпълнението на заявките са се върнали в гаражите. Има достатъчно запаси от брашно за производство на хляб.

Доставките на мляко в търговската мрежа на Донецк също се осъществяват в обичаен режим, а млекопреработвателният завод работи с местни суровини, уверяват оттам.
Антитерористичната спецоперация в Донецк от страна на украинските силови структури спрямо местното про-руско опълчение продължава, твърди РИА „Новости“. Според агенцията, след кратко затишие стрелбата на летището е подновена.

Работата на самото летище временно е преустановена и не се знае в какъв срок ще бъде възобновена. В същото време в сайта на кмета на Донецк е отбелязано, че нощта в града е преминала сравнително спокойно.

Боевете между украинските военни и народното опълчение са се водели основно в района на ленището и жп гарата, а според ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република украинската армия е установила контрол над аеропорта на 27 май. По думите на главата на правителството на непризнатата република Александър Бородай, в последните битки са загинали близо 100 души. Фтиражират се и информации за 200 жертви сред про-руското опълчение.

В моргата са докарани десетки трупове, а улиците все още не са напълно разчистени от кръвта и телата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Христов

    7 0 Отговор
    Явно е, че със силови методи срещу народа си, хунтаджиите от Киев няма да се справят. Необходими са преговори и зачитане интересите на цялото население на страната... Тези иначе мирни хора не са излезли от хубаво на улицата!
  • 2 Сульо

    1 0 Отговор
    Предлагам и ние да пратим войска да превземе летището в Скопие. Ако имаме успех, може да продължим да превземаме летища!
Новини по държави: