Last news in Fakti

9 Юни, 2014 15:52 735 0

Върховният съд обяви изборa на нов либийски премиер за невалиден

  • либия-
  • избори-
  • върховен съд

Мохамед Майтик бе избран след скандално гласуване в местния парламент

Върховният съд обяви изборa на нов либийски премиер за невалиден - 1
Снимка: БТА/AP

Либийският върховен съд обяви изборът на новия премиер на страната Ахмед Майтик за неконституционен, съобщи Би Би Си.

Правителственият говорител заяви, че това решение е окончателно и че всяка партия ще трябва да се съобрази с него. След изборите през май Либия реално има двама премиера, след като Абдулах ал Тани отказа да предаде властта на своя наследник.

Три години след свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи, либийската страна продължава да тъне в хаос. Политиците са разделени в различни ислямистки и либерални групи, а съперничещи си военни формирования управляват различни части от страната.

42-годишният Мохамед  Майтик  е бизнесмен от  Мисрата  и не е ислямист, но беше подкрепен от  ислямисткия блок. В Либия има сериозни страхове за въоръжен конфликт между фракциите, подкрепящи двамата премиери.

Решението на Върховния съд ще бъде предадено на Административния, който ще трябва да излезе със свое становище. Ал Тани се оттегли от премиерския пост в страната през април, след неколкократни заплахи за живота на неговото семейство. Майтик бе избран за нов премиер  след анархично гласуване в местния парламент. В него няколко либерални депутати обвиниха ислямистите, че са задържали гласуването отворено за закъснелите след обявяването на резултата, за да могат да съберат нужните 121 гласа. При първоначалното гласуване Майтик събра 113  гласа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА