10 Юли, 2014 17:14 986 0

МЗ иска да закрие Националния център по наркомании

  • националния център по наркомании-
  • наркомании-
  • таня андреева-
  • "медицински одит"-
  • да закрие-
  • националния център по обществено здраве и анализи-
  • наркозависими

Националният център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция Медицински одит ще трябва да поемат лечението на зависимите

Министерство на здравеопазването може да закрие Националния център по наркомании (НЦН). По предложение на министър Таня Андреева дейността ще се поеме от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит”, съобщи бТВ в свой репортаж. Засега идеята е на ниво проект, но предстои да бъде обсъдена и гласувана при първа възможност.

В сайта на ведомството е публикуван проект за постановление на МС и доклад от министър Андреева. Въпросните документи са изложени там с цел обществено обсъждане по силата на Закона за нормативните актове. Срокът е минимум 14 дни, тоест ще изтече на 23 или 24 юли. Възможно е това да бъде едно от последните постановления на това правителство, коментира медията, защото се очаква между 23 и 25 юли то да подаде оставка.

Към структурата на Националния център по обществено здраве и анализи се предвижда да преминат и лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и функциите на национално звено за връзка и координация с Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон и с Европейската мрежа за информация в областта на наркоманиите (Национален фокусен център).

Осъществяването на специализирания контрол на лечебната дейност по отношение на хора, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества, се предвижда да се поеме от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Поради прехвърляне на горепосочените дейности към Националния център по обществено здраве и анализи, се предвижда и преминаване на част от персонала на Националния център по наркомании (10 щатни бройки) към Националния център по обществено здраве и анализи.

Според работещи в НПО сектора, това на практика означава, че се закриват всички дейности, свързани с наркотиците, предстои уволнение на малкото наистина работещи професионалисти в сферата, както и спъване на дейностите на всички, които работят по някакъв начин със зависими. Те пък се опасяват, че досегашните служители ще бъдат заменени от крайно некомпетентни нечии „братовчеди”.
Пред бТВ служителите на Националния център по наркомании признаха, че новината е достигнала до тях днес сутринта, когато отворили сайта на МЗ.

Ръководителят на фокусния център Момчил Василев обясни, че той и колегите му се чувстват като „великденски агнета” – подготвя се заколението им, но те не знаят за това. Случайно или не, директорът на Центъра по наркомании д-р Цвета Райчева е в отпуск от май до август и не е присъствала на каквито и да било обсъждания.

Момчил Василев заяви, че предстоят разговори с компетентните институции. Той заподозря, че сградата на Националния център, която се намира на ул. "Пиротска" в столицата, може би се е харесала на някого. По думите му, преди време кметицата на район „Възраждане” Савина Савова неведнъж е казвала, че служителите на центъра „няма да ги бъде” в тази сграда.

В Националния център по наркомании и рехабилитационния център към него работят около 50-60 души. Наскоро хора от квартала събраха около 2000 подписа срещу Центъра. Жителите на Зона Б-18 настояват за преместването на клиниката заради нападението над собственик на книжарница. Нападателят обаче е маскиран и не може да се твърди със сигурност, че е наркозависим.

Според Момчил Василев имотни апетити, а не опасенията на хората от квартала, стоят в дъното на одобрената от МС промяна. Бюджетът на НЦН за 2013 г. е 322 978,00 лв. За миналата година не са регистрирани сигнали на граждани и юридически лица за измами и корупция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА