Last news in Fakti

22 Юли, 2014 17:05 3 138 1

Бубонна чума се появи в Китай

  • чума-
  • бубонна чума-
  • китай

Лекарите успокояват, че бубонната чума е лечима с антибиотици, ако се хване навреме

Китайският град Юмен е откъснат тотално от света след като в него беше регистрирана смърт от забравената бубонна чума, съобщават местни медии.

Рестриктивната мярка е предприета от властите с цел да се спре разпространението на опасното заболяване. Други 151 души са поставени под карантина.

Близо 30 000 души живеят в Юмен в северозападната провинция Гансу. На тях е забранено да напускат. Около града са изградени полицейски постове, които не допускат автомобили да влизат в града, отбелязва националната телевизия.

Заразата тръгва от 38-годишен местен жител, който преди дни намерил мъртъв мармот и го взел за вкъщи, за да нахрани кучето си. Междувременно той развил висока температура, бил приет в болница, но състоянието му се влошило и миналата сряда починал.

В града има достатъчно ориз, брашно и масло за всички свои жители до един месец. Градът бил разделен на четири сектора, в които има карантина.

Бубонната чума е категоризирана като "Клас A инфекциозно заболяване" в Китай, припомня държавната информационна агенция Синхуа. Това е най-високата степен на опасност за инфекциозни заболявания в Китай.

Бубонна чума е бактериална инфекция, най-известна и като "Черната смърт". Тя бушува из Европа през XIV -XV в., отнемайки живота на милиони европейци.

През 1860 г. в Китай отново се появява огнище на бубонната чума и през 1894 г. достига Хонг Конг. Отново чрез корабите и живеещите на тях плъхове заболяването се разпространява по целия свят, причинявайки смъртта на 10 млн. души. Чумата се разпространява осново сред животните и изключително рядко при хора. Последният случай от 2012 г. в Китай.

Лекарите успокояват, че бубонната чума е лечима с антибиотици, ако се хване навреме. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 1 Отговор