Last news in Fakti

24 Юли, 2014 16:14 11 005 1

232 зъба извадиха индийски лекари от устата на момче

  • зъби-
  • лекари-
  • зъболекар-
  • стоматолог-
  • индия-
  • аномалия

Лекарите описват този случай като изключително рядък

232 зъба извадиха индийски лекари от устата на момче - 1
Снимки Би Би си

Индийски лекари извадиха 232 зъба от устата на 17-годишно момче по време на седем часова операция, съобщава Би Би Си.

Ашик Гавай бил докаран в болницата с оток на челюстта, заяви д-р Сунадра Дхиваре, ръководител на стоматологичното отдел на  болницата в Мумбай.

Тийнейджърът страдал в продължение на 18 месеца, и пътувал до града на град, от село на село в търсене на лек. Местните лекари обаче не успявали да установят причината за проблема.

Лекарите описват състоянието на младежа като "много рядко“ и "световен рекорд".

"Неразположението на Ашик е диагностицирано като сложна композитна одонтома (заболяване, при което тялото произвежда повече зъби от необходимото – бел.ред.). Това е един вид доброкачествен тумор", обяснява д-р Дхиваре.

"На първо място, ние не можехме просто да изрежем образуванията и трябваше да използваме обикновени чук и длето, за да извадим зъбите“, разказва стоматоложката.

"След като го отворихме, малки перлени зъби започнаха да излизат един по един. Първоначално ги събирахме един по един и те наистина изглеждаха като малки бели перли. Но в един момент започнахме да се уморяваме. Преброихме 232 зъби", добави тя.

В операцията, проведена в понеделник, са участвали двама хирурзи и двама асистенти.След нея Ашик вече има 28 зъба.

Описвайки случая на Ашик като "много рядък", д-р Дхиваре заяви, че през цялата й 30-годишна кариера никога не е виждала нещо подобно и е "развълнувана да получи такъв вълнуващ случай".

"Според медицинската литература няма такъв случай до сега. По принцип подобни образувания се появяват в горната челюст и до сега има записани случаи с максимум 37 зъба. В случая на Ашик обаче, туморът е намерен дълбоко в долната челюст и съдържаше стотици зъби", обяснява още лекарката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Troll

    3 0 Отговор
    След тези снимки, ще остана белязан за цял живот.
    Подбирайте си статиите по-внимателно, или поне пишете че е супер гнусно, за да не ги четем.