Last news in Fakti

25 Юли, 2014 16:05 3 465 1

„Спешна помощ” с хеликоптер (СНИМКИ)

  • хеликоптер-
  • лозенец-
  • спасов

В началото на ХХІ век е нормално Бърза помощ във всяка държава, особено членка на Европейския съюз, да разполага с хеликоптери. Няма да звучи пресилено, ако се каже, че наличието на летателен апарат в медицинската спешна помощ спасява живота на стотици хора годишно. Обикновено такива хеликоптери гледаме по телевизията в някои екшън или в новините, но за други държави. От днес и българската „Спешна помощ” предлага услугата оказване на спешна медицинска помощ с хеликоптер. Той може да превозва един лежащ пътник (пациент) и две или три лица медицински персонал. Те са оборудвани със система за  пациентски мониторинг и кардиостимулация, транспортен вентилатор, транспортен аспиратор, кислородно оборудване, медицинска носилка и са сертифицирани за експлоатационен Клас 1 при полети за спешна медицинска помощ.

„В Европа това е една от формите за оказване на спешна медицинска помощ – транспортиране на пациенти, които имат нужда от оказване на помощ в по-големи лечебни заведения”, каза по време на представяне на новата услуга проф. Любомир Спасов, директор на Болница „Лозенец”.

„Концепцията беше изградена изцяло на принципа за бърз достъп в случай на спешност до лечебно заведение, в което може да се окаже пълен обем от медицинска дейност за стабилизиране и помощ на пациента, спасяването на неговия живот”, каза министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева. Тя допълни, че предлагането на подобна медицинска услуга е първата крачка за преминаване към преструктуриране на лечебните заведения.

„Надявам се следващият министър да работи върху концепцията за „Спешна помощ”, защото аз съм убедена, че ако продължим нейната реализация след 4-5 години ще имаме изключително добри резултати по отношение на смъртността и преживяемостта на пациенти, които са с живото застрашаващи състояния”, допълни министър Андреева.

Проектът е резултат от съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, Болница „Лозенец“ и авиационната компания „Хели Ер”. Услугата се извършва от медицински екип на Болница „Лозенец“ и летателен екипаж на „Хели Ер”. Договорът между Министерство на здравеопазването и „Хели Ер” е до края на годината и е на стойност 20 000 лв. Хеликоптерът ще се ползва 8 летателни часа, а „Хели ер” дарява още 15 часа.

През тази първа година от проекта акции ще могат да се правят само през деня, тъй като хеликоптерът не разполагат с необходимата апаратура за работа и през тъмната част на денонощието. Очаква се такава да бъде монтира до една година.

„Хеликоптерът ще транспортира пациенти, които са пострадали при пътнотранспортни произшествия, пациенти, които се нуждаят от спешна хирургическа интервенция – изгаряния, екипи за трансплантация, органи за трансплантация”, уточни проф. Спасов. Той ще е на мястото на инцидента от 8 до 10 минути след получаване на сигнала. Сигналът няма да се извършва от граждани, а от лекари на тел. 0887/72-72-72. „Има специалисти-диспечери, както беше в спешната помощ преди телефон 112. Няма да можете вие да звъннете и да кажете: „Аз съм с изгаряне 50%, може ли да дойдете?". Това са диагнози, които се поставят все пак от специалисти", обясни Андреева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    Еее честито, най-сетне и нашата изостанала държавица да се появи един екземпляр.