Last news in Fakti

27 Юли, 2014 18:00 1 915 0

Нов чревен вирус откриха учени

  • вирус-
  • черва-
  • корем-
  • фаги-
  • бактериофаги

Учените открили, че вирусът присъства в повече от половината чревни проби, които те проверили

Учени са открили неизвестен досега вирус, който живее в червата на човека, съобщава Би Би Си.

След проучване на генетичен материал, открит в чревни проби, международния екип открил вируса CrAssphage. Според учените вирусът може да повлияе на поведението на някои от най-често срещаните бактерии в червата ни. Експертите казват, че тези вируси, наречени бактериофаги играят роля при хронични заболявания. (Бактериофаги са вирусни частици, паразитиращи само в прокариотни организми. Бактериофагите съдържат протеини ограждащи генетичен материал. Генетичният материал може да бъде ДНК)

Екипът от университета в Сан Диего САЩ претърсил генетична информация, съхранена в три големи международни бази данни. Те открили, че вирусът присъства в повече от половината чревни проби.

И докато учените проверявали отново и отново резултатите, те с интерес открили, че този вирус никога преди не е бил описван.

Проф. Робърт Едуардс, водещ автор в изследването заявява:: "Никак не е  необичайно да се търсиш нов вирус и да го намериш. Необичайното е това, че го открихме при толкова много хора, а до сега никой не го е намерил.

Фагите могат да работят, за да контролират поведението на бактерии, които са заразили. Някои помагат на бактериите да живеят по-лесно в средата, в кото са се настанили, докато други позволяват на бактериите да станат по-силни.

Д-р Едуардс обяснява: "По някакъв начин фагите са като вълци в дивата природа, заобиколени от диви зайци и елени. Те са критични компоненти в червата ни екосистема, помагайки за контрола на растежа на бактериалните популации и позволявайки разнообразие на видове."

Според екипа, CrAssphage инфектира един от най-честите видове бактерии в червата ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА