29 Юли, 2014 19:35 857 0

КЗК: Пациентите и аптеките са ощетени при договарянето на парите за здраве

  • кзк-
  • лекари-
  • нзок

Законът за здравното осигуряване не осигурява представителство на всички засегнати стопански субекти в договарянето на нормативни актове, определящи условия, обеми и цени в рамките на задължителното здравно осигуряване

По-широко представителство на аптеките и пациентите при договарянето на условията, обемите и цените при предоставянето на здравни дейности искат от Комисията за защита на конкурентицията (КЗК). Това се казва в становище на антимонополния орган.

Комисията за защита на конкуренцията прие становище за съответствието с правилата на конкуренцията на ЗЗО (Закона за здравното осигуряване) и свързаните с него нормативни актове, регламентиращи възможността БЛС (Български лекарски съюз), БЗС (Български зъболекарски съюз) и БФС (Български фармацевтичен съюз) да договарят и участват в приемането на нормативни административни актове, определящи условия, обеми и цени в рамките на задължителното здравно осигуряване

Производството пред КЗК е образувано по самосезиране. Проучването установи, че въпреки конкретните държавнически правомощия, с които са натоварени БЛС, БЗС и БФС, тези съсловни организации не биха могли да бъдат определени като компетентни държавни органи при изготвянето и приемането на разглежданите нормативни административни актове, които създават права и задължения за лица, които не са страни по тези актове. В тази връзка трябва да се има предвид, че неясната нормативната уредба създава правна несигурност за опериращите на съответния пазар предприятия и би могла да бъде бариера за навлизане на нови участници.

Според КЗК, в контекста на избрания модел на функциониране на задължителното здравно осигуряване в страната, при договарянето на условията, обемите и цените при предоставянето на здравните дейности и услуги следва да се осигури участието на всички засегнати страни, спрямо които приетите актове при договарянето с НЗОК ще породят правно действие. Това на първо място включва всички изпълнители на медицинска и стоматологична помощ, вкл. и тези, които не са и не могат да бъдат представлявани от БЛС, съответно БЗС, като например, лечебните заведения от болничната и извънболничната помощ. Освен това, доколкото БФС не би могъл да осъществи договаряне от името на търговците на дребно, които не са магистър-фармацевти, се налага аптеките също да получат представителство на своите интереси при договарянето с НЗОК. По този начин ще се балансират интересите на всички участници на пазара на търговията на дребно с лекарствени продукти. На следващо място, въпреки че здравноосигурените лица се явяват основен източник на финансови средства в системата на здравното осигуряване и краен потребител на всички здравни услуги и лекарствени продукти, финансирани от тази система, те са изключени от ефективния процес на вземане на решения, свързани с договарянето на условията, обемите и цените на съответните медицински дейности и продукти, поради което е необходимо разширяване на тяхното участие.

КЗК счита, че е особено важно в ЗЗО и свързаните с него нормативни актове да се създаде ясна правна уредба, която точно да регламентира механизма на вземане на решенията от страна на компетентните държавни органи в системата на задължителното здравно осигуряване и по недвусмислен начин да уреди ролята на съсловните организации в бранша, като се гарантира, че в процеса на договарянето с НЗОК ще е осигурено надлежно представителство на всички стопански субекти, които са засегнати от административните актове, определящи условия, обеми и цени, задължителни за всички изпълнители на медицинска помощ и аптеките като предприятия, сключили договор с НЗОК.

Ясната правна уредба в разглеждания сектор е основна предпоставка за разгръщане на ефективна конкуренция на съответния пазар и повишаване на благосъстоянието на потребителите и обществото като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА