31 Юли, 2014 11:35 1 790 3

Иван Ибришимов: Пари за здравеопазване има

  • здраве-
  • иван ибришимов-
  • здравеопазване-
  • нзок-
  • пари-
  • здравната каса

Необходими са радикални промени и радикални решения в здравната система

За момента и болниците, и доболничната помощ могат да са спокойни. Пари за здравеопазване в Здравната каса до октомври минимум има, по мои данни. Това заяви в интервю за Факти.бг Иван Ибришимов, депутат от Коалиция за България, член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Ще има ли пари за здравеопазване в периода между отиващото си правителство на Орешарски и следващото редовно правителство, което ще се конструира след  изборите на 5 октомври?

Пари за здравеопазване има. Евентуална актуализация на бюджета беше необходима за успокояване на лекарите и болниците в тази несигурна политическа обстановка в която се сменят парламент и правителство. По принцип, актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса се прави в края на годината, когато се правят необходимите разчети въз основа на данните получени в средата на годината. Засега точни разчети обаче няма. По мои данни, между двете правителства пари за здравеопазване в Касата има, въпреки дефицитът, който беше оставен от предишните управляващи. За момента се справяме.

Не мога да кажа какво ще стане до края на годината. Ако е необходимо, ще се премине към актуализация тогава.

Как ще коментирате поведението на ГЕРБ в последните дни?

ГЕРБ са непредвидими. Така е от самото начало на 42-ото Народно събрание. Тяхното поведение и непредвидимо и алогично. Искаха актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Касата, гласуваха на първо четене, сега ги няма. Очевидно с гласовете на ДПС това щеше да се случи. Не знам какво ги накара да променят позицията си.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че е необходима промяна в системата, иначе през следващата година ще стане по-зле. Как ще коментирате това нейно изявление?

Нещата в здравеопазването не куцат от сега. Проблемите се наслояват от години. Необходими са радикални промени и радикални решения в здравната система. Както съм споменавал и друг път, за да се случи това е необходим стабилен парламент. В този парламент, с това крехко мнозинство, което имахме, с натиска на улицата и на опозицията, това нямаше как да се случи. Когато говорим за здравеопазване, трябва да има консенсус между всички политически сили. Тогава могат да се направят решителни и радикални промени, които да променят положението към по-добро.

Какво направи и не направи това правителство и конкретно депутатите от Коалиция за България за здравеопазването?

Преди всичко искам да кажа, че правителството не си отива заради провал. Правителството си отива заради липса на подкрепа от една от подкрепящите го доскоро парламентарни групи. Правителството на Орешарски си отива с параметри и показатели по добри от тези, които заварихме в средата на 2013 г. И това е така във всяка една сфера, особено в социалната сфера. Ако тръгна да изброявам нещата, които се свършиха в това Народно събрание, рискувам да изпусна доста.

Ако се ограничим в здравеопазването, знаете, че заварихме източен бюджета на Здравната каса. 1,6 милиарда лв. от парите на НЗОК бяха отклонени. Дефицитът на Касата беше 200 милиона лв., а бюджетът за 2013 г. беше направен до месец септември. Въпреки тези драматични показатели, ние успяхме да се разплатим с всички болници в края на годината, разплатихме се с доболничната помощ, не допуснахме фалит на нито една болница. И в момента публичните средства за здравеопазване се управляват добре. Разбира се определени рискове се очакват в края на годината, но това се случва всяка година. За съжаление, този буфер, който беше в Касата (говоря за този милиард и 600 милиона) и поемаше тези „дупки” в края на всяка година, липсва. Това затруднява работата на НЗОК, но това са реалностите. Това заварихме в наследство от предишните управляващи.

Очаквате ли медиците отново да протестират?

Не мога да кажа. До известна степен тези протести могат да бъдат свързани с конкретната политическа обстановка в страната. За момента и болниците, и доболничната помощ могат да са спокойни. Пари за здравеопазване в Здравната каса до октомври минимум има, по мои данни.

Как тълкувате поведението на ДПС през последните седмици?

Виждаме завой за сближаване на двете политически сили – ДПС и ГЕРБ. Не мога да кажа дали това ще е новата коалиция, която се зароди в българската политика, но сами виждате какво се случва. Фактите говорят, че има сближаване на позициите на двете политически сили.

Какво се случва в последните дни на 42-ото Народно събрание? Разбираме, че днес пак няма кворум.

За утре е насрочено заседание на парламента. ГЕРБ днес въобще не бяха в сградата на Народното събрание. Най-вероятно те вече са в почивка и може би са по морските курорти. Ние, като отговорна политическа сила и парламентарна група, сме си на работните места. Парламентът се разпуска, но до последният възможен ден сме на работа. За съжаление обаче, без кворум, заседание не може да има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    И къде са?
  • 2 ivaylo mihaylov

    0 0 Отговор
    Като има пари да се погрижат за момичето, което събира дарители, за да се леува от левкимия от съседната статия.
    Идея си нямам вече за какво се плащат здравини осигуровки, след като отида в болница и в рамките на 2 часа платя почти 20 лв подписи и направления на касата.
    На всичкото отгоре ти казват няма пари за лечение, плащаш си сам лекарствата, а в спешното убиват роднините ти.
    Искам да не плащам здравна осигуровка, а здравна застраховка. Разликата е,че при второто знаеш какво може да ти бъде покрито и единственото което ти трябва е номер на застраховка, не плащаш нищо извън месечната вноска.
    Сега си е пълна несправедливост за редовните платци.

    Коментиран от #3

  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ivaylo mihaylov":

    Това наистина, ще е най добрия начин здравеопазването да излезе от кризата. Здравните застраховки.Или с една дума като плащаме да знаем за какво!