20 Август, 2014 09:28 566 1

Още 4 млн. лв. за Фонда за лечение на деца

  • фонд-
  • лечение-
  • деца

Възстановеният директор Павел Александров увери, че институцията ще продължи да работи

Още 4 млн. лв. са осигурени за дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това обяви пред bTV директорът Павел Александров, който беше възстановен на поста от служебния министър д-р Мирослав Ненков, година след като беше освободен от предишния министър д-р Таня Андреева.

Парите са осигурени от Министерството на финансите след разговор на д-р Ненков с финансовия министър Румен Порожанов. „Фондът имаше заложени около 6 млн. лв. – парите бяха малко и не бяха планирани добре. Тези пари са изхарчени, но Фондът може да разчита на още 4 млн. лв. до края на годината”, обясни Павел Александров.

Той определи смяната си като „чисто политическа”. „Наследничката ми е бивш депутат от БСП, аз съм експерт без партийна обвързаност. До там водят изводите, след като за една година нищо не се направи във Фонда”, посочи Александров.

Той обеща да бъдат предприети мерки за организиране на средствата по ефективен начин. На среща със зам.-министрите на здравеопазването ще бъдат обсъдени възможности за стабилизиране на Фонда.

По думите на Александров, има съмнение за дублиране на разходите, заради което парите са свършили малко след средата на годината. Към момента е финансирано лечението на 700 деца, предстои разглеждането на случаите на 30 деца.

„Очакваме до края на годината да е започнало лечението на около 600 деца, имаме клиники в чужбина, с които работим, имаме остатъци, които ще съберем. Хубаво е да успокоим родителите, че ще направим всичко възможно и няма проблем с Фонда”, увери Павел Александров.

Сред децата, чието лечение ще бъде финансирано, е и 10-годишният Кристиян, който изпадна в будна кома след падане от 10 метра във фонтана на НДК в София.

„Фондът не финансира само лечение, което не се извършва в България – случаят е особен заради клиничните пътеки и това, че не го приемат в болници. Фондът е точно за това - да подпомага системата за случаи, в които тя не се справя”, коментира Павел Александров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    0 0 Отговор
    Отдавна не може да се разчита на адекватно здравеопазване в България! Все повече се използват застрахователни продукти, които осигуряват качествено лечение в чужбина!