Last news in Fakti

21 Август, 2014 12:05 2 079 2

Яденето на прилепи е причина за еболата в Африка

  • ебола-
  • либерия-
  • африка-
  • вируса-
  • прилепи-
  • епидемия-
  • карантина

Полицията разгони протест срещу въвеждането на карантина в столицата на Либерия

Яденето на прилепи е причина за еболата в Африка - 1
Снимка: АП/БТА

Главен източник за разпространението на вируса ебола през тази година са един вид прилепи, които се използват за храна в пустините на Африка. Това твърди в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС руският епидемиолог Александър Семьонов. Той е бил в от 7 до 15 август и отново ще пътува дотам идната седмица за инсталирането на руска мобилна лаборатория за изследване на болестта.

Засега не успяхме да убедим местното население напълно да прекрати употребата на тези прилепи за храна – отбелязва той. - Как ще забраним това в глухите селища, където живеят реликтови племена, изповядващи анимизма и кланящи се на някакъв пън?! Особено ако нямат какво друго да ядат“.

Ученият разказва, че местните имали враждебно отношение към медиците, тъй като ги свързвали със смъртта на своите близки. Затова често нападали лекарите, а в Либерия група от тях едва си спасили живота с бягство, понеже ги подгонили с брадви.

Семьонов е работил и в Танзания, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, главно по проблемите на предотвратяването на разпространението на СПИН в тези африкански държави.

Междувременно жертвите на вируса ебола в Западна Африка нараснаха до 1350 души, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на данни от Световната здравна организация. Регистрирани са вече 2473 случая на заразяване.

Вчера в Либерия, където бушува епидемия, полицията е разгонила протестна акция срещу въвеждането на карантина в един от районите на столицата Монровия. За разпръскването на тълпата служителите на реда използвали бойни патрони и сълзотворен газ. Четирима са ранени. Вчера либерийските власти въведоха в цялата страна комендантски час.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    2 1 Отговор
    Да ги оградят и да ги оставят да изпукат.
  • 2 mitko mitov

    0 0 Отговор
    Кланят се на пънове ,гонят лекарите с брадви,а летят със самолети по цял свят да разнасят зарази.