Last news in Fakti

23 Август, 2014 17:32 1 457 4

Мирослав Ненков: Всеки е виновен за своето здраве

  • мирослав ненков-
  • здраве-
  • спешна помощ

Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве.

Това заяви пред "Дарик" служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

В никакъв случай на този етап спешната помощ в София няма да се оправи без още спешни лекари, категоричен е служебният министър. Проблемът според него е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнемало много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно. Без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш. В центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой е спешен и кой - не. Но този който е оставен на изчакване, се чувства изоставен. Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Той посочи още, че системата има нужда, както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете. Ненков обаче бе категоричен, че реплики, според които Здравното министерство имало резерв от финанси за още една актуализация на парите на Здравната каса, не звучат сериозно.

„Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът.

„Отговорността за здравето си я носи всеки един човек. Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза. Тази безотговорност към здравето не бива да се прехвърля към здравната система", каза още Ненков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    1 0 Отговор
    Прав е доктора че в някой страни наистина се чака много дори за едни преглед и ще ви кажа ,че в Англия да отидеш при личния си ще ти трябват поне 30-40 дни,ако не си истински спешен случай разбира се!
  • 2 mitko mitov

    0 0 Отговор
    вярно е 4е за специален преглед се 4ака доста и в Италия ,но стигне ли се до болни4но заведение никой не го интересува осигурен ли си .от къде си .никой не ти търси пари за нищо.Жена ми роди в Италия ,тук не съм платил нищо за за раждане престой в болницата за консумативи за нея и детето,дори при изписването ни затрупаха с подаръци за бебето.
  • 3 кара Кольо

    1 0 Отговор
    В нашите болници като влезеш никой не те гледа жив ли си или умрял а най напред гледат дали си си платил здравните осигуровки.Естествено,че ако случая не е спешен , ще чакаш, но нашето здравеопазване е пълен смях.Парите които внасяме всеки месец потъват незнайно къде а в здравеопазването остават много малко от тях.Това трябва да се промени.Примерно трябва да се разбие монопола на здравната каса и да се даде възможност на хората сами да избират начина си на лечение, било ,чрез здравна застраховка или частни болници или парите които внасят да им се събират в лични сметки и стях да могат да помагат при нужда и на близки.Не знам точно но това което е в момента е пълен абсурд!
  • 4 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Така е за да може всички ние да плащаме на "братята", онези дето ни се присмиват и ни наричат гяури. Онези дето не могат да си напишат собственото име без правописни грешки само че знаят някакви измислени права дадени им от също измислени организацийки с цел лична облага. Сещате се нали.