Last news in Fakti

28 Август, 2014 09:31 930 0

Мирослав Ненков: Няма болници застрашени от затваряне

  • мирослав ненков-
  • болници-
  • затваряне

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше чудесен акт от страна на предишното правителство. Тези милиони ще стигнат и след мандата на служебния кабинет, заяви министърът

Мирослав Ненков: Няма болници застрашени от затваряне - 1
Снимка: БНТ

Няма болници застрашени от затваряне, въпреки че много лечебни заведения имат дългове. Това каза в БНТ министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Според него, парите от актуализацията на бюджета ще стигнат за следващите два месеца:

„Актуализацията на бюджета на НЗОК беше чудесен акт от страна на предишното правителство. Тези милиони ще стигнат и след мандата на служебния кабинет. НЗОК разплаща за всичко, което се отчете. Само доктор Тодорова може да отговори докъде точно ще стигнат. Най-вероятно няма да стигнат до края на годината."

По думите му, хроничният недостиг на средства трябва да се реши с увеличаване на здравните вноски и по-строг контрол върху разходите, но затова трябва да има работещ парламент.

„Системата на здравеопазването в този си вид очевидно има някакъв дефект, особено по отношение на финансирането. Има решения, но нищо не може да стане по време на служебното правителство. Контрол има, но той много „хубаво" контролира само разходите, без да се занимава с качеството", заяви той.

„Текат три проверки в болниците със сменени директори. Важно е болниците под държавно управление да бъдат добре управление. Няма болница, която да е застрашена да бъде затворена заради липсата на пари", каза още Ненков.

Според министърът малките болници изпълняват важна социална функция и държавата не може да бъде лишена от тях.

Ненков заяви, че се работи по отношение на специализацията на младите кадри, които искат да работят в Спешна помощ.

Според него няма логика за една и съща позиция в столицата и в провинцията да се взимат едни и същи заплати и трябва да има промяна и в метода на заплащане в Спешната помощ в София, където екипите са най-натоварени.

„Колегата в София прави 15-16 адреса, колегата в провинцията - 2", посочи Мирослав Ненков.

"Няма да можем да увеличим заплатите, но може би ще увеличим ефективността в екипите. Имало е заповед, която вече е отменена - болните да се транспортират от болниците вкъщи, няма абсолютно никакъв смисъл в това. Като се освободят екипите, по този начин, те ще бъдат по-склонни да помогнат на улицата. Имаме комуникационен проблем в Спешната помощ", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА