29 Август, 2014 10:47 1 323 0

Спасиха бежанец с тежко заболяване

  • спасиха-
  • бежанец-
  • тежко-
  • заболяване

Сърдечните хирурзи предотвратиха фатално усложнение и спасиха живота на чуждия гражданин в тежко състояние

Екип от кардиохирурзи на Сити Клиник София извърши животоспасяваща сърдечна операция, поставяйки 4 байпаса на сирийски бежанец в критично състояние.

Сириецът М.Ю. на 73г. още в родната си страна Сирия е диагностициран за сърдечна операция, но започва войната и не успява да се добере до град с болница, където има кардиохирургично отделение. У нас по време на пребиваването си в бежански лагер след като изпитва остра гръдна болка и в хода на вирусна инфекция е изпратен от Ангенцията за бежанците в МВР болница. Лекарите установяват, че пациента е с висок риск от сърдечно усложнение и има риск за живота му и благодарение на грижите им и своевременната им реакция пациентът е рефериран към колегите им кардиохирурзи от Сити Клиник.

Екипът от кардиолози и кардиохирурзи на Сити Клиник извършва диагностична коронарография, след която се установява критични стеснения на съдовете, осигуряващи кръв до сърцето. Пациентът веднага влиза за оперативно лечение и претърпява сложна, поради придружаващите заболявания, спешна сърдечна операция.

“Положението на пациента беше критично, но благодарение на реакцията на колегите от МВР болница и навременното насочване на пациента успяхме да извършим животоспасяваща операция. Поставихме 4 байпаса и така предотвратихме масивен инфаркт, който предвид размера на плаките по стените на съдовете на сърцето би бил фатален” разказва д-р Димитър Симов, кардиохирург и ръководител на опреативния екип извършил хирургичната интервенция. Той добавя, че сега М.Ю. е стабилизиран, изведен е от реанимация и е под наблюдение в кардиохирургичното отделение. Възстановяването протича нормално и се очаква след няколко дни да бъде изписан.

Разноските по операцията поема Националната здравноосигурителна каса, като Агенцията за бежанците е заплатила здравните осигуровки на пациента. Сирийският бежанец е спасен благодарение на подкрепата на Българската държава осигурила финансиране и колаборацията между екипите на столичните МВР болница и Сити Клиник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА