Last news in Fakti

29 Август, 2014 21:19 2 545 0

Микроскопични акари живеят по лицата ни

  • акари-
  • лицата-
  • еволюция-
  • мазнините-
  • космените фоликули

Те се хранят с мазнините от космените фоликули

По човешките лица живеят два вида микроскопични акари, които се хранят с мазнините в космените фоликули, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от университета на Северна Каролина са откриха микроорганизмите по лицата на 100% от хората, които са изследвали. 

"Те сякаш плуват в мазнините. Фактът, че са по лицата на всички хора и не причиняват проблеми, е доста успокояващ", коментира авторката на изследването Меган Тьомес.

Учените не знаят как акарите са се разпространили сред хората. Според една теория те се предават от майка на дете с кърменето. Най-вероятно пълзят по лицата ни през нощта, когато е тъмно.

Двата вида са Demodex folliculorum и Demodex brevis. Вероятно те живеят с нас отдавна - още когато ранните хора, са напуснали Африка и тръгнали по света, предполагат учените.

Микроорганизмите на хората в Китай са генетично различни от тези в Америка. Източноазиатското и европейското население са се разделили преди около 40 000 години и вероятно така е станало и с акарите по лицата.

Специалистите искат да разберат дали ДНК на тези акари отразява собствената ни еволюционна история и дали може чрез него да се проследят древните пътища на човешката миграция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА