Last news in Fakti

30 Август, 2014 09:30, обновена 30 Август, 2014 11:03 1 720 0

Пет болници изхарчили 25% от парите на касата

  • преглед-
  • печата-
  • самоубийства

Преглед на печата

Психолог при оцелялата от влак сестра, пише в. „24 часа“

Състоянието на оцелялата от двете близначки, които се хвърлиха под влак край Благоевград, е стабилно, контактна е и няма опасност за живота й. Очаква се в близките дни психолог да разговаря с нея, за да се разбере какво се е случило онзи ден. „За мен няма живот! Оставете ме да отида при сестра си“, казвала на медиците в отделението. Според една от версиите двете заедно решили да сложат край на живота си и застанали на релсите. Машинистът обяснил, че ги видял да изскачат хванати за ръце. Това станало на 10-ина метра след остър завой, където видимостта е малка и не е имало време за реакция. Според друга версия в последния момент едната се разколебала и се опитала да дръпне сестра си, но влакът я премазал. Полицията проверява всичко, дори не изключва намеса на секта. В крайна сметка се очакват показанията на оцелялата.

В Мизия 10 души умряха от инфаркт след потопа, брои в. „Труд“

В наводнението на 2 август двама души се удавиха, ама оттогава досега 10 души умряха от инфаркт. Всеки ден по двама угасват от мъка. Това мълви пенсионерката Иванка Ценкинска, чиято къща бе напълно унищожена от вълната, потопила Мизия навръх празника на града. Близо месец по-късно местните хора са напълно отчаяни. Не виждат как ще продължат живота си без помощ от държавата. За разчистването на руините на домовете си трябва да се грижат сами, да плащат на фадромите за бутането на опасните сгради, а после да носят квитанциите в общината, за да им се възстановят разходите. Пари обаче хората нямат дори за хляб. Останалите без дом, които бяха подслонени в детската градина, тези дни ще бъдат преместени в общежитието на училището.

По-добри коли и мотриси и по-евтини карти, обещава в. „Новинар“

Годишната карта за градски транспорт в София може да поевтинее. Идеята е да се стимулират редовните пътници. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че е важно да се вземат предвид и разходите за обновяване на градския транспорт като новите тролеи например. Кметът обясни, че въпреки че основното финансиране за тях е от Брюксел, се изискват допълнителни разходи от общинските транспортни дружества. Фандъкова изтъкна, че повишаване на цената на билета в градския транспорт не се налага към този момент. „За нас е важно да намалим, ако е възможно, цената на картите", каза още тя. Следващата година София ще има нови 9 километра метро. След метрото ще имаме и нова градска среда благодарение на ремонтните дейности.

По 16 българи на ден опитват да се самоубият, алармира в. „Монитор“

У нас има нова вълна от самоубийства, средно по 16 българи на ден се опитват да сложат край на живота си, каза вчера в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика проф. д-р Петър Иванов. Той припомни, че само през последните дни в София са станали 5 опита за самоубийство. Само от Аспаруховия мост във Варна месечно скачат от 5 до 8 отчаяни граждани. „Ако в световен мащаб на 16 опита за самоубийство един е успешен, в България един на всеки четирима, посегнали на живота си, успява. По брой на самозапалванията сме първи в света. 74% от населението ни е депресирано и потиснато. Ако през 2012 г. българите са закупили 148 милиона опаковки лекарства, през 2013 г. те са нараснали на 249 милиона”, съобщи за още тревожни факти проф. Иванов.

Мръсна е без поети политиката, коментира в. „Дума“

Този текст не е за Валери Петров, а за неговата липса, пише авторът Иво Атанасов. За отсъствието му, но не от поезията, превода, театъра или киното. Макар и вече не между живите, в тези клонове на литературата и изкуството той ще живее толкова дълго, колкото сега дори не можем да си представим. Земният път на повечето от нас не е достатъчен даже само да прочетем или видим излязлото изпод перото му - толкова обемно е неговото творчество. Но всеки, който е вникнал дори един-единствен път в негов стих, филм или пиеса, е наясно, че е имал щастието да се докосне до автор от планетарна класа.
Този текст е за едно друго отсъствие на Валери Петров, от което дори и онези, които не чувстват липсата му или пък нехаят за нея, са потърпевши.

Петрич кале става втори Перперикон, твърди в. „Стандарт“

През втората половина на септември професор Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей в града, и екипът му започват проучването на крепостта Петрич кале над село Разделна в община Аврен. За тази цел от културното и финансовото министерство вече са отпуснати над 15 000 лв. "Там по настояване на кмета на Аврен решихме да продължим разкопките прекъснати през 70-те години", казва проф. Плетньов. Крепостта е била разрушена през 1444 г. От скалата се вижда цялата Девненска долина, както и Варна. "Надявам се при разчистването на тази крепост, един ден да я направим подобна на тази при град Бяла, която се възстанови съвсем наскоро. Да направим втори Перперикон", казва още ученият. Всъщност крепостта "Петрич кале" е описана като град в географията на арабския географ Ал-Идриси през 1154 г.

Пет болници изхарчили 25% от парите на касата, изчислява в. „Преса“

Пет лечебни заведения са изхарчили близо 25% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, сочи справка, изготвена специално за „Преса“. За първите 7 месеца на годината НЗОК е изплатила на болниците 898,3 млн. лева при общ бюджет от 988 млн. лева. Това означава, че дори и с актуализацията от 200 млн. лева парите ще свършат през октомври.  Най-много средства е погълнала най-голямата в страната болница „Св. Георги“ в Пловдив - 56,6 млн. лева. На второ място е варненската „Св. Марина“, която е изхарчила над 45 млн. лева. В челната тройка е и частната „Токуда“, получила от касата 31,4 млн. лева. На четвърто и пето място се нареждат „Пирогов“ и ВМА, на които НЗОК е превела съответно 29 и 23 млн. лева. Това са и болниците, в които хората най-често търсят помощ.

Сакскобургготски загуби и „Саръгьол“, информира в. „Сега“

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила, реши Софийският окръжен съд. Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица. Миналата събота Софийският окръжен съд върна на държавата и двореца "Царска Бистрица". Основният извод в решението е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата. Съдът е отхвърлил предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение, защото са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г. Исковете са били в размер на по 15 000 лв. срещу всеки от тях.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА