16 Септември, 2014 08:00 11 545 2

20 факта за съня

  • сън-
  • факти-
  • здраве

Често ние не осъзнаваме колко важен е сънят за доброто протичане на нашия живот

Всеки е изпитвал понякога последиците от недоспиването или още по-лошо - от безсънието. Дори една нощ с непълноценен сън води до съненост, неработоспособност, изостряне на състояния като високо кръвно, податливост към стрес и др. Но винаги ли трябва да търсим решението в хапчетата за сън и други такива драстични мерки? Причините за безсънието и недоспиването могат да са много различни и от правилния отговор на някои въпроси, зависи и правилното решение на проблема. За това и здраве.бг ни предлага 20 интересни факта за съня.

1. Как да се боря със сънливостта?

Препоръчва се ободряващ масаж - с пръсти, на тилната част на главата. Движенията трябва да са отдолу нагоре. Това упражнение всъщност се равнява като ефект на две чаши силно кафе.

2. Ако спя 8-10 часа и пак не се наспивам, какво означава това?

Това е сигнал. Организмът предупреждава, че начинът ви на живот като цяло е неправилен и трябва да промените най-малко режима си или да започнете диета (при наличие на тегло над нормата).

3. Истина ли е, че при ясно небе се спи по-спокойно и дълбоко?

Когато на небето няма облаци, влажността по правило е по-малка, а атмосферното налягане - по-ниско. Това наистина спомага за здравия сън.

4. Може ли наистина да се учи насън?

Това не бива да се прави в никакъв случай. Има много случаи на хора, които са се занимавали с това, и по-късно са имали сериозни психични проблеми, с потенциален риск дори от  шизофрения.

5. Някои хора говорят на сън на чужди езици. С какво е свързано това?

В човешките ДНК се съхранява информацията от всички наши предци. И насън несъзнателно човек може да заговори на непознат език или да види реална картина от миналото, макар и не неговото.

6. Защо след обилната вечеря сънят не е спокоен?

Стомахът, когато е претоварен, се налага да работи по-дълго и активно. Освен това, когато се преработва храната, на организма е нужен повече кислород. Съответно сърцето бие по-често, кръвта се движи по-бързо. Всички тези процеси логично предизвикват... ... безпокойство.

7. Как да се преборя с безсънието без сънотворни?

От голяма полза ще е една вечерна разходка на чист въздух. Трябва да се проветри добре и стаята. Опитайте да забравите за проблемите и да мислите само за хубави неща. Топлото мляко и айрянът също помагат за добрия сън.

8. Какво ще се случи, ако човек не спи изобщо?

Човек може да издържи 3-4 денонощия без сън. Но след това се стига до сериозни увреждания - може да загуби паметта си, да изпадне в тежко психично състояние, дори да умре. Нормалният сън прие повечето хора продължава средно 8 часа. На по-младите са необходими 10 часа, а на по-възрастните в общия случай са достатъчни и 6.

9. По-добре ли е да се спи сам в леглото?

Да. По-добре е да се спи отделно. Ако жилището ви позволява това, най-добре е всеки да има свое легло, и дори своя спалня. Ако това обаче е невъзможно, леглото трябва да е достатъчно широко.

10. Добре ли е да се спи без дрехи?

Да, добре е, но не винаги. И зависи най-вече от сезона и температурата в спалнята. През лятото може да се спи без дрехи, но през зимата е за предпочитане да се облича пижама – препоръчително от естествена материя. Така тялото ще диша и няма да мръзне.

11. Трябва ли да се спи без възглавница и на твърдо легло?

Не. В общия случай леглото трябва да бъде умерено твърдо, а възглавницата - най-добре ортопедична. Всичко трябва да е от естествени материали. Най-добрите матраци, възглавници и одеяла са от водорасли или пера.

12. Как трябва да бъде разположено леглото?

Прозорците на спалнята на възрастните е най-добре да гледат на изток, а на детската стая - на юг. Леглото не бива да бъде поставено на течение. Главата е желателно да бъде на север.

13. Вярно ли е, че когато човек сънува, мозъкът не си почива?

Така е. Мозъкът работи постоянно, дори когато човек спи. Само през много кратки интервали от нощта, нашият организъм е напълно „отключен“ и мозъкът изпълнява минимално количество... ... количество „програми“.

14. Кои сънища „предсказват“ нещо добро и кои лошо?

За всеки човек това е индивидуално. Ако човек сънува случка, свързана с насилие и жестокост, това говори за наличие на силно психическо пренапрежение. Битовите, спокойните или приятните сънища без особени приключения свидетелстват за това, че всичко в психиката на човека е наред.

15. Защо някои сънища се повтарят?

Повтарящите се сънища обикновено подсказват, че човек се стреми силно към нещо, което в действителност не му е нужно. Този стремеж изтощава и психически, и физически. За да решите проблема, опитайте се да отхвърлите всички неосъществими мечти, които не съответстват на възможностите ви.

16. Някои хора сънуват себе си като други, дори от противоположния пол?

За всички хола е характерен временния недостиг на вътрешна хармония. Според някои психиатри в една или друга степен всеки дори е склонен към леки прояви на шизофрения. Ако се сънувате като личност от другия пол, може би става дума за липса на достатъчно позитивно отношение към този пол.

17. Каква означава да сънуваме собственото си убийство?

Това, поне според някои изследвания, е вид еволюционно предчувствие за сериозни промени в живота и предупреждение за наличие на силно чуждо влияние. Освен това вяроятно се нуждаете от по-доброжелателно отношение както съм самите себе си, така и към околните.

18. Вярно ли е, че ако човек лети насън, той расте?

Психолозите смятат, че сънищата за полетите всъщност са свързани със сексуалността и любовните преживявания, както и със стремежа на човек да живее в хармония със самия себе си.

19. Защо сънуваме мъртви роднини?

Обикновено става дума за подсъзнателни изблици на тъга. Опитайте се да промените гледната си точка: Радвайте се, че тези хора са били до вас. Енергията преминава в образите, за които страдаме и това носи риск за здравето. Затова според народните поверия се смята, че мъртвите ни се явяват преди болест или... ... или смърт.

20. Хубаво ли е да сънувам еротични сънища?

По-вероятно не. Това може да подсказва за страх или проблеми в общуването с другия пол, неувереност в сексуалните възможности и сексуалната ни привлекателност. Тогава човек се опитва поне в съня си да бъде разкрепостен. Ако събитията от реалния живот повишат увереността ни, че сме в хармония и общуваме добре с противоположния пол, вероятно този тип сънища ще изчезнат. Ако сме обидени или огорчени дори само от един човек от противоположния пол, то това вече е показател за налична дисхармония. Такъв образ затормозява психиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jesika

    2 0 Отговор
    Баба ми едно време само на ортопедични възглавници е спала))))))

    Коментиран от #2

  • 2 Курти Куртев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Jesika":

    Ииий, тя бабето ти опасна ще да е била, щото.......... във време оно и дедо ми Ради и той от матрак-пружина на матрак-мемори пяна е подрипвал, завалията...............