17 Септември, 2014 10:04 1 830 0

СЗО: $ 1 млрд. са нужни за борба с Ебола (Видео)

  • ебола-
  • сзо

Лекари без граници предупредиха, че времето за вземането на адекватни решения изтича

СЗО: $ 1 млрд. са нужни за борба с Ебола (Видео) - 1
Снимки: АП/БТА

За овладяване на пандемията от Ебола в Западна Африка ще са необходими $1 млрд. Това се налага, защото заболелите ще се увеличават двойно на всеки три седмици, ако не се вземат бързи мерки за овладяване на пандемията, за да не се превърне тя в „човешка катастрофа“. Това предупреждава Световната здравна организация (СЗО) в нарочен доклад, цитиран от АП.

Лекари без граници предупредиха, че времето за вземането на адекватни решения изтича. Президентът на неправителствената организация д-р Джоан Лю призова на специален брифинг в Женева повече страни да се включат в борбата с Ебола. „Твърде малко време ни остава, за да овладеем пандемията, но ако не го използваме, то тя ще излезе извън контрол“, отбеляза пред Ройтерс д-р Джоан Лю.

Междувременно през изминалата нощ Барак Обама обяви своя план за справяне с Ебола. Обама оцени като крайно нискa вероятността болестта да  достигне САЩ.

Това е потенциална заплаха за световната сигурност, ако тези страни се съборят. Ако епидемията не бъде спряна сега, стотици хиляди хора ще бъдат засегнати, което ще има дълбоки икономически и политически последици за сигурността на всички нас, уточни американският президент.

За целта Белият дом изпраща около 3000 военни, които да помагат на властите от Западна Африка да овладеят ситуацията с разпространението на Ебола, уточнява Си Ен Ен.

Контингентът ще участва в изграждането на нови медицински центрове за лечение и в обучението на лекарския екип. САЩ вече обявиха, че ще отпуснат нови $88 млн. борба с епидемията.

Инициативата на Барак Обама предвижда да се обучават около 500 медицински специалисти седмично, да се изградят 17 здравни центрове със 100 легла всеки. Освен това САЩ ще изградят координационен център в Монровия, Либерия, за да се улесни по-тясното сътрудничество между Америка и международната общност за справяне с епидемията, разкрива Ей Би Си. Освен това военните ще разпространяват медицински комплекти по къщите за ограничаване на бедствието. Предвижда се и провеждането на информационна кампания.

Стъпката идва след критиките към международната общност, че твърде бавно действа срещу епидемията. В понеделник президентът на Гана Джон Драмани Махама призова за по-бърза помощ от чужбина, за да се овладее разпространението на бедствието.

От избухването на епидемията през март 2400 души са починали. Огнището е обхванало Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия и Сенегал. Половината от 5000 нови случаи са диагностицирани през последните три седмици. От СЗО смятат, че 20 000 ще бъдат заразени преди епидемията да бъде овладяна, уточнява в. „Гардиън“.

По тази причина за следващата половин година ще са нужни 3,3 млн. броя медицински скафандри за лекарски екипи, които ще работят в Западна Африка. Вирусът на Еболата се предава чрез кръв и телесни течности. Други $23,8 млн. ще са нужни за купуване на чували за трупове, които да се използват за погребването на жертвите, чиито трупове са силно заразни.

Китай вече обяви, че изпраща подвижна лаборатория в Сиера Лионе, а бройката на лекарите ще достигне до 160 души до седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА