Last news in Fakti

17 Септември, 2014 15:40 989 1

850 000 българи са без здравни вноски

  • здраве-
  • осигуровка

Сред тях обикновено са ученици, които са станали студенти и вече трябва сами да се осигуряват

Близо 850 000 българи са без здравни вноски. Това показва анализ на НАП, който е бил разгледан на Надзорния съвет на здравната каса. Малко над 2 млн. е цифрата за неосигурените, която от години се тиражира в публичното пространство.

Действително без редовни здравни вноски са 2 037 302 души. От тях обаче 1.15 млн. души живеят от години в чужбина и дори нямат задължението да се осигуряват у нас. Така реално неосигурените българи се оказват 848 хиляди. Около 131 хиляди са загубили достъп до системата, защото не знаят, че трябва да си плащат вноските.

Сред тях обикновено са ученици, които са станали студенти и вече трябва сами да се осигуряват, обясняват от НАП.

Втората група е най-многобройната - 462 хиляди. Това са неработещи от години, които и да искат, няма как да се осигуряват. Третата група е на работещите българи, които обаче не желаят да си плащат вноските. Техният брой е 255 хиляди, пише "Стандарт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калина

    1 0 Отговор
    Ако имаш личен лекар, като отидеш по направление не ти обръщат внимание или искат да им платиш отделно, като някои нагли "лекари" дори не се посрамват да ти поискат и 100 лева за преглед! За капак на всичко дори и да си платиш такава сума пак се отнасят с теб все едно не си човек.