Last news in Fakti

22 Септември, 2014 09:11 1 601 0

Повече жалби за рушвети и грубост в болниците

  • николай хайтов-
  • лекари-
  • болници-
  • бнб-
  • иван искров-
  • герб

Преглед на печата

Вдовицата на Николай Хайтов почина, предаде в. „24 часа“

Вдовицата на Николай Хайтов Жени Божилова почина в неделя следобед на 86 години в Университетска болница „Лозенец“. Отиде си след седмицата, посветена на 95-годишнината от рождението на Хайтов. Съпругата на писателя, която е и един от най-известните български преводачи от английски език, си отиде след кратко боледуване, съобщи ежедневникът, позовавайки се на Poshtadslaveikov.com. Превеждала е творби на Джейн Остин, Чарлс Дикенс, Шарлот Бронте, Вирджиния Улф, Робърт Грейвс, Рей Бредбъри, общо над 60 романа и няколко сборника с разкази. Била е дългогодишен редактор в издателство „Народна култура“, списание „Панорама“ и списание „Съвременник“. „Най-важното в този живот е срещата с добротата – казва в интервю Божилова. - Николай беше добър човек. Моите най-близки са добри хора. Може би затова съм се съхранила. Може би…“

Повече жалби за рушвети и грубост в болниците, отчита в. „Труд“

Все повече пациенти подават жалба заради рушвет и грубо отношение от лекари, сестри и санитари до изпълнителната агенция "Медицински одит", позната като медицинската ДАНС.
Това показва справка на агенцията за две години, изготвена по молба на "Труд". 9% от оплакванията на болните българи през 2012 г. са били за дадено нерегламентирано плащане, а тази година процентът стига до 12. Доста от броилите рушвет дори не смеят да сигнализират отговорните институции, тъй като животът им или този на техните близки е в ръцете на лекарите. Роднина на българин в последен стадий на рак на белия дроб разказа как заедно с него отишли при водещ наш хирург. "Той прегледа документацията, зададе два-три въпроса и каза да се готвим за най-лошото... подадох плик с банкноти. Той ги взе. Без да е сторил нищо! И без значение, че току-що бе казал, че моят роднина си отива...".

Бойко хареса Гаврийски за наследник на Искров, информира в. „Стандарт“

Стабилността на банките минава през смяната на управителя на БНБ. Това заяви Бойко Борисов по време на посещението си в Нова Загора. "Светослав Гаврийски би се справил прекрасно, нищо че ми е бил конкурент за кмет и съм го победил", каза лидерът на ГЕРБ. И допълни, че с това предложение отново прави жест към реформаторите. "Гаврийски може да се справи, ако има подкрепа от парламента. Подобен човек с репутация ни трябва", отсече Генерала. Той подчерта, че вероятно има още поне 3-4 човека за поста, но винаги е ценял знанията, уменията и качествата на Гаврийски. "Аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително, не е честно и никога не съм се огъвал", категоричен беше Борисов. Ден преди това Генерала обяви в Стара Загора, че реформаторите са последните, с които ще разговаря ГЕРБ след вота.

Хилядарка за билет от Шампионската лига, възмущава се в. „Монитор“

Бясна спекула с билетите за домакинските мачове на Лудогорец в Шампионската лига се развихри броени часове след като на пазара бяха пуснати пакетите за трите срещи на „зелените” в турнира на богатите. Още в първия ден, в който на касите излязоха блок офертите за двубоите с Реал, Базел и Ливърпул, бяха изкупени над 20 000 места на Националния стадион в София. На практика вече е разпродаден половината капацитет на съоръжението. И докато мнозинството от футболните фенове побързаха да се запасят с билети, за да не изпуснат шоуто, то очаквано се намериха и „предприемчиви” българи, които веднага пуснаха входните пропуски за продажба в интернет с огромна надценка. Черната борса вилнее в някои от най-популярните портали за търговия в електронната мрежа като olx.bg.

ЦИК на Косово също ще наблюдава вота, отбелязва в. „Преса“

Седем представители от Централната избирателна комисия на Косово пристигат у нас, за да следят дали изборите са честни. Досега са регистрирани четирима международни наблюдатели, но се очакват и други организации. Не е ясно дали косовската ЦИК иска да следи за изборни нарушения у нас, или да почерпи опит в провеждането на парламентарен вот. Миналата година те въведоха изискване да не могат да стават членове на общински или на секционни комисии хора, които са разследвани или осъждани по обвинения в манипулиране на изборния процес. У нас такива проверки не се правят. Българските им колеги смятат, че идеята е добра и може да бъде обсъдена. Продължава регистрирането на заявления за наблюдатели. Преди ден в ЦИК са постъпили над 10 заявки с десетки нови имена. Смята се, че чрез наблюдателите може да се „внасят“ избиратели в даден район.

Бум на жалбите за тормоз на работното място, алармира в. „Новинар“

Атмосферата на работното място и отношенията между колегите определено остава едно от най-значимите неща в ежедневието. Липсва ли добра комуникация, спира и добрият работен процес. Оказва се, че той е нарушен в много от фирмите. За това свидетелства рекордният брой депозирани жалби в Комисията за защита от дискриминация. Само в рамките на една седмица – от 23 до 26 септември, вещи лица от комисията ще трябва да заседават по пет оплаквания от служители, които твърдят, че върху тях е упражняван тормоз от всякакъв характер. На всичкото отгоре се оказва, че след упражнения натиск голяма част от жалбоподателите са си навлекли и здравословни проблеми. Още във вторник магистратите от комисията ще заседават по оплакване на столичанин. В жалбата си той категорично посочва, че пречките на работното му място не са от професионален характер.

Лекарствата за спешен пациент струват на държавата 2,11 лв., изчислява в. „Сега“

По 2,11 лв. вместо предвидените 4 лв. е отпускала държавата за лекарства на спешен пациент за първите 6 месеца на 2014 г., сочат данните на Министерството на здравеопазването (МЗ). През 2013 г. за медикаменти на преминал болен, повикал линейка или отишъл в спешното отделение, са изплащани 1,69 лв. - тоест парите се увеличават, макар и незначително. 49 млн. лв. са похарчени за първите 6 месеца т. г. за осигуряване на дейностите по спешна помощ. За сравнение предвидените в бюджета са 104,7 млн. лв. От планирани 82 млн. за периода за заплати и осигуровки на персонала са похарчени 41 млн. лв. Отчетените разходи за издръжка са 8 млн. при заложени в бюджета 17,5 млн. лв. Общо 388 672 души са звънели на тел. 112, но около 11 хил. от повикванията са били фалшиви. Извършени са над 277 хил. Прегледи, 1973 пациенти са били приети в реанимация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА