Last news in Fakti

23 Септември, 2014 07:30 3 944 2

Шест съвета как да останете здрави през дъждовния сезон

  • дъжд-
  • съвети-
  • здраве

Дъждовете водят след себе си множество вируси


През това лято станахме свидетели на много дъждове, а през есента очевидно ще ни вали още. Влажното време може да си има и своята чаровна страна, но крие и много опасности.
Поради високата влажност се активират множество бактериални вируси, които често създават цели епидемии. За това и rappler.com представя 6 метода, за това как да се запазите здрави през дъждовния сезон.

Мийте си ръцете

Можете да хванете бактериите и вирусите, пренесени от дъждовете, просто като докоснете някой парапет или пейка. За това е хубаво редовно да се миете с гореща вода и сапун.

Не докосвайте лицето си

Грипът често напада организма през носа, устата и лицето. За това не се поддавайте на изкушението да си почешете лицето или разтъркате очите си с голи ръце. Най-добре използвайте сухи кърпички или салфетка.

Пазете се от мръсна вода

Дъждовете оставят след себе си локви и запушени канали. Мръсната вода в тях пренася микроорганизми, които водят до диария, грип и кожни инфекции. Затова, когато ходите по улиците използвайте качествени обувки или гумени ботуши. Гумените ботуши изсъхват много по-бързо от останалите, а и трудно пропускат вода.

Избягвайте уличната храна

Храните, които се продават на открито са един от най-практичните. По време на дъждовния сезон обаче те са изложени на бактерии, предавани по въздуха и определено могат да навредят на вашето здраве.

Пийте билков чай

Билковият чай помага срещу кашлицата, настилката и възпаленото гърло. Все често срещани заболявания по време на дъждовния сезон.  За да направите чая по-полезен за вашия организъм можете да добавите към него карамфил, джинджифил, босилек или мента.

Дишайте евкалиптово масло

Ароматът на евкалиптово масло улеснява дишането и облекчава организма. Дъждовният сезон често води след себе си хрема и настинки, а това вещество определено може да ви помогне да се справите с тях. Добре е да го разреждате във вода и да си правите инхалации с неговите изпарения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kkk

    1 1 Отговор
    Няма такова нещо като "бактериални вируси" - бактериите са едно, а вирусите са друго
  • 2 Симеон Тасев

    0 1 Отговор