Last news in Fakti

27 Септември, 2014 13:53 1 433 0

Още не сме стигнали пика на заразяването с ебола

  • ебола-
  • заразяване-
  • епидемия

По данни на Световната здравна организация, към 23 септември са потвърдени общо 5 850 случая на заразяване с ебола, а 2 800 от тях са починали

Още не сме стигнали пика на заразяването с ебола - 1
Снимка: АП/БТА

По данни на Световната здравна организация, към 23 септември са потвърдени общо 5 850 случая на заразяване с ебола, а 2 800 от тях са починали. Това каза в интервю за предаването на БНР „Събота 150“ д-р Дориан Джоб – медицински координатор в спешния кризисен щаб на "Лекари без граници" за борба с епидемията с ебола. По думите му, приблизително 240 души медицински персонал са се заразили, а половината от тях вече са починали.

Може епидемията да отмине, но може броят на заразените да бъде и доста по-голям. Със сигурност обаче досега не е била наблюдавана такава скорост на вируса -  днес говорим за епидемия в три държави, която продължава вече 6 месеца. Дори броят от 5 850 случая не отговаря на действителността, защото все още има много пациенти с непотвърдени диагнози, а други случаи изобщо не се докладват. При това положение можем да очакваме влошаване на картината през следващите месеци, имайки предвид мобилността на населението. 

На място разполагаме с твърде малко квалифицирани кадри, които могат да осигурят достатъчно безопасно лечение, така че самите те да не се заразят. Трябва да признаем, че факторът страх също е от значение при третирането на пациенти с ебола. Има огромно разминаване между нуждите и наличностите от лекарски екипи. Ние се опитваме да привлечем колкото се може повече медицински персонал, защото има много доброволци, които обаче нямат необходимата квалификация, за да лекуват пациентите.

Според д-р Джоб, затварянето на границите в Африка може да ограничи заразяването към съседните държави, но днес границите са много по-различни: Тези граници днес не могат да бъдат опазени на 100%. Хората имат лодки, преминават реките, прекосяват гори. Проследихме как заразените стигат за един ден до столицата на съответната държава. На теория, затварянето на границите е добра мярка, но на практика не мисля, че е реалистично да очакваме резултати. Освен това от затварянето на границите има и страничен негативен ефект. Освен заразата от ебола, във въпросните държави има една колабирала система на здравеопазване. Персоналът не е защитен и болниците започват да се изпразват. Така хората не получават достъп до медицински грижи. Това води до още по-тежки икономически последици за държавите. Трудно е да се каже колко точно лекари са необходими, защото официалните данни не са сигурни. Само мога да цитирам един наш анализ от началото на септември, който сочи, че в Монровия мединицинските услуги покриват едва 10% от реалните нужди. Практически има недостиг от 1000 болнични легла само за месец септември – само за Монровия.

Надяваме се обещанията да се материализират – не само като финансови дарения, но и като медицински услуги за пациентите, каза още д-р Джоб. Според него, колкото по-рано се реагира, толкова по-големи са шансовете да се ограничи разпространението на болестта:

Мисля, че още не сме стигнали пика на заразяването. Никой не знае кой ще е най-лошия сценарий. Но броят на заразените може значително да нарасне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА