1 Октомври, 2014 09:58 2 160 2

Какво има наистина в маслото, което купуваме?

  • маслото-
  • купуваме-
  • немлечни мазнини

В 7 от 15 търговски марки краве масло са установени нередности, казва д-р Иванов

Какво има наистина в маслото, което купуваме? - 1
Снимка: Нова телевизия

Шокиращо изследване на активни потребители показа, че в част от маслата от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки.

„От 15 изследвани търговски марки – 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло. Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини”, обясни в Нова телевизия д-р Сергей Иванов, който е част от екипа, направил изследването.

„Немлечните мазнини могат да са палмово масло или отпадъчни мазнини. Те присъстват в 5 от 15-те изследвани марки. Най-шокиращото съдържание е 75% от общото съдържание на продукта. В сложните смеси от мазнини е много трудно да се каже каква точно е добавката”, добави той.

„Натуралното масло се прави от сметана, която се добива при стандартизацията на млека у нас. Няма производител само на масло. Производителите им правят и кисели млека. Маслото е скъп продукт и затова вероятно слагат заместители. Растителните мазнини са три пъти по-евтини, а после ни ги продават на цена като за млечно масло”, коментира заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки.

"Истинското масло е 82% мастни единици, 16% вода и останалите 2% са сух немаслен млечен екстрат. Когато го извадите от хладилника, то е твърдо, трудно се маже и има характерния за маслото вкус", допълни той.

Той обясни, че нарушителите, които са установени в изследването, не са членове на Асоциацията.

„Това са фирми, които почти не произвеждат кисело мляко, за да имат достатъчно суровина. Това са рецидиви – тези фирми са хващани няколко пъти в последно време”, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gregor

    2 0 Отговор
    До кога бизнеса (кражбата) на няколко фирми ще бъде по-важен от здравето на гражданите?
    ЗАЩО НЕ КАЖАТ ИМЕНАТА НА ФИРМИТЕ И ПРОДУКТИТЕ ИМ?
    По този начин насърчават престъпленията им!!!

    Коментиран от #2

  • 2 ММММ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Gregor":

    Фирмите ги има на сайта на активни потребители