20 Октомври, 2014 16:05 993 0

Нигерия се изчисти от ебола, испанската медсестра оздравя

  • ебола-
  • нигерия-
  • испанската-
  • медицинска сестра-
  • сзо

Вирусът може да бъде победен, но засега сме спечелили само една битка, заявяват от СЗО

Нигерия се изчисти от ебола, испанската медсестра оздравя - 1
Снимка: АП/БТА

Световната здравна организация обяви, че разпространението на вируса ебола в Нигерия е спряно, предаде „Ройтерс“. „Това е истински успех. Виждаме, че вирусът може да бъде победен. Но засега сме спечелили само една битка“, заяви представителят на СЗО Руи Гама Вас на пресконференция в столицата на страната Абуджа.

Последният случай на заразяване там е бил регистриран преди 6 седмици – на 5 септември. По нормите на СЗО епидемията от ебола се смята за ликвидирана, ако в дадена страна не са се появявали нови случаи на заразяване в продължение на 42 дни – двойния инкубационен период на заболяването.

На 17 октомври СЗО провъзгласи Сенегал за първата държава, съумяла да спре епидемията – последният случай там е бил от 29 август.

В хода на епидемията досега с ебола са се заразили около 9216 души, като поне 4555 са починали.

Междувременно испанската медицинска сестра, която бе хоспитализирана с опасната диагноза, след като се е грижила за двама заразени свещеници в мадридска болница, явно е успяла да се пребори с болестта. Изследванията на 44-годишната Тереса Ромеро са дали отрицателен резултат за наличието на вируса. Тя е била лекувана със серум от антитела, получени от пациенти, вече оздравели от ебола, както и с други експериментални медикаменти. Още са под наблюдение в болница 15 души, контактували с нея, сред които е й съпругът на Ромеро, а домашното куче на семейството междувременно бе приспано заради опасенията на медицинските власти, че може да се е заразило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА