20 Октомври, 2014 19:13 805 1

Демонополизацията на Здравната каса - рискове и възможности

  • нзок-
  • здраве

Няколко обществени фонда може да има и без да се вдига здравната вноска


Създаването на няколко обществени и няколко частни здравноосигурителни фонда у нас ще подобри качеството на лечение на хората и ще създаде условия за това да няма здравнонеосигурени лица. Това е мнението на доц.д-р Георги Гърбев - началник на Клиниката по ендоскопска и обща хирургия в Първа градска болница в столицата.

В Германия има 150 здравни фонода, в Швейцария и дори временно пребиваващият трябва временно да се осигурява. В САЩ е задължително здравното осигуряване. В европейските страни има различни нива на здравноосигуряване - според доходите на хората, но минималният пакет от здравна грижа се получава от всички.

За създаването на няколко здравни каси у нас, обаче липсва политическа воля, категоричен е доц. Гърбев.
Защото по този начин биха поставили в по-неизгодна ситуация една манипулируема, по време на избори, част от обществото. За тях се осигурява медицинско обслужване без здравно осигуряване в много райони.

Ако имах възможност и аз бих се замислил дали да се осигурявам в тази държава. Какви права ми дава осигуряването на реалния доход повече от този, който например лепи плочки, води се безработен, осигурява се на минималната заплата или държавата  го осигурява. Какви повече права имам аз. Нямам.

Във Франция за неосигурените се грижат болници към църкви, социални служби, уточнява доц. Гърбев.
Наличието на електронна здравна карта, която съдържа личната здравна вноска на всеки, дава възможност да предостъпваш услуги на свой роднина или пък ако не се явяваш на профилактични прегледи, ти се отнемат точки от картата. Ненужното ходене на лекар също отнема от точки в картата.Така пациентите също се дисциплинират, дава примери още доц.Гърбев.

Няколко обществени фонда може да има и без да се вдига здравната вноска.
Според д-р Емил Райнов - бивш член на парламентарната здравна комисия от групата на БСП, категорично не трябва да има повече от една здравна каса , за да се гарантира солидарния модел. От там насетне за надграждане , може да има допълнително осигуряване:

Това, което някои колеги говорят - за много каси, мисля, че ще доведе до задълбочаване разделението в обществото. Ако някой си представя, че ще има каси за бедни и каси за богати, мисля, че обществото е достатъчно поляризирано и разделено по други причини, за да го правим това и в сектор здравеопазване, посочва д-р Емил Райнов .

Д- р Емил Райнов, обаче също смята, че трябва да се работи в посока да се върне общественият характер на здравната каса и  Контролният съвет в НЗОК. Според него броят на здравнонеосигурените хора расте, именно защото е загубено доверието в прозрачността на изразходване на парите за здраве.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FOLI

    0 0 Отговор
    1 Премахване на личните лекари
    2 Контрол на цените при дистрибуторите на ЛП и картелните споразумения
    3.Признаване на здравната застраховка -като разход с изплащане на РЗ
    Според мен това са три прости стърки за промяна.
    А относно лекарите-те са търгаши а не лица полагащи грижи за болния човек.