20 Октомври, 2014 21:27 931 0

Шествалентна ваксина за бебета идва до 10 дни

  • ваксина-
  • здраве-
  • бебе

Неимунизирането крие сериозни рискове

В 10-дневен срок производителите на шествалентна ваксина ще преразгледат своите наличности и ще предложат количества на Министерството на здравеопазването, информира БНР.

Заради провалена процедура имунизацията на новородените беше забавена.

Всички деца, родени след 1 юни 2014 г. подлежат на имунизация с ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. До липсата на шествалентната ваксина на пазара се стигна след като в резултат от законодателни промени през април осигуряването с нея беше прехвърлено от Здравната каса към Министерството на здравеопазването. Двете процедури по обществени поръчки обаче завършиха без резултат и децата все още не са имунизирани. 

Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки ваксинопредотвратими инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация. Натрупването на неимунизиран контингент ще доведе до възникване на взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата, са мотивите за решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА