Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 11:21, обновена 21 Октомври, 2014 11:25 1 188 2

Парализиран поляк проходи след трансплантация

  • поляк-
  • трансплантация

Използваният революционен метод се опира на факта, че нервите в носа, които отговарят за миризмата, са единствените в човешкото тяло, които регенерират през целия живот

Парализиран поляк проходи след като се подложи на лечение с революционна терапия, която включвала присаждане на клетки от носната кухина в гръбначния му стълб.

Дарек Фидика, който е парализиран от кръста надолу след пробождане с нож през 2010 г., сега може да ходи, подкрепяйки се с бастун.

Революционната трансплантация е извършена в Полша със съдействието на учени от Лондон.

Използваният революционен метод се опира на факта, че нервите в носа, които отговарят за миризмата, са единствените в човешкото тяло, които регенерират през целия живот на възрастния индивид.

Тази тяхна особеност е използвана от учените за възстановяване на засегнатия гръбначен стълб.

Дарек Фидика с радост описва, че е страхотно отново да можеш да се движиш. Той в момента преминава рехабилитация в център във Вроцлав. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
    учени от лондон поляците са далече от нещата
  • 2 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Дано методът е успешр и в бъдеще да стане масов.