Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 07:38 4 774 1

6 вида храни, които помагат срещу киселини

  • храни-
  • киселини-
  • вида

Чрез тях ние можем значително да облекчим симптомите на стомашното неразположение

Някои типове храни доказано намаляват неприятното усещане от стомашните киселини.

Киселините определено могат да направят денят ни ужасно дискомфортен и да се отразят на цялостната ни дейност. Макар да липсват категорични доказателства, че някои хранителни продукти могат да излекуват причината за киселините, някои храни със сигурност ще ни помогнат да ограничим дискомфорта и да понижим нивото на киселините. За това и Здраве.бг ни предлага 6 вида храни, които помагат срещи киселини.


Храни, богати на калий

Калият играе особено важна роля в тялото за нормалните контракции на мускулите. Тъй като киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха, богатите на калий храни могат да решат този проблем. Има множество подходящи храни с калий, които трябва да са предпочитани при наличие на киселини – лимони, банани, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и т.н.

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но научните факти сочат тъкмо обратното - умерената киселинност на лимона помага за неутрализирането на киселините в стомаха.

Други храни като мед, пъпеш, ябълки също могат да ни предпазят от появата на киселини, ако се консумират по малко всеки ден.

Ябълковият оцет е един от най-бързите и ефикасни варианти за редуциране на киселините. Ако киселините са по-сериозни, можем да приемаме по две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода.

Сурови плодове и салати

Суровите зеленчуци като цяло са алкални и съдържат много храносмилателни ензими. Консумирани сурови, те помагат за понижаването на киселинността в стомаха повече в сравнение с готвените зеленчуци - защото термичната обработка променя съдържанието им от алкално в киселинно.

Суровите плодове също съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и съответно облекчават киселините: ананасът съдържа бромелайн, папаята – папаин, ябълките – процианин, кверцетин и епикатехин.

Сода за хляб

Макар че содата за хляб не е точно „храна”, тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите-проява на стомашните киселини. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.

Пълнозърнести продукти

Някои зърнени култури като киноа, амарант и просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за облекчаването на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамини В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.

Храни, богати на калций

Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова богатите на този минерал храни помагат при подобни проблеми. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната обвивка на стомаха.

Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.

Риба и морски дарове

Морските дарове и най-вече рибата, са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът помага за ограничаване производството на стомашни киселини. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гепи

    0 0 Отговор
    Аз като ям боб и много пърда, и нищо не помага.Все се заричам да не ям боб ма обичам да пърда!