23 Октомври, 2014 16:29 872 0

ЕС отпуска 24,4 млн. евро за борба с ебола

  • ес-
  • ек-
  • ебола-
  • средства-
  • изследвания-
  • ваксина-
  • лекарства

Средствата са за 5 проекта - от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарства срещу

ЕС отпуска 24,4 млн. евро за борба с ебола - 1
Снимка: АП/БТА

Европейската комисия днес обяви, че ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от пресцентъра на ЕК в Брюксел. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта - от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола.

Средствата по линия на „Хоризонт 2020“ - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо. Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24,4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“.

„Едно от най-важните послания към представителите на международната общност, които се събират днес в Женева по инициатива на СЗО, е, че трябва да засилим медицинските изследвания във връзка с ебола“, каза комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра Гейгън-Куин. „Във финансираните проекти участват най-добрите изследователи и представители на индустрията, за да поведат битката срещу тази смъртоносна болест.“

Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и множество страни извън Съюза направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

Професор Питър Пайът, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който е един от откривателите на ебола, заяви по повод на съобщението за това финансиране: „Приветствам решителните действия на Комисията в подкрепа на редица клинични изпитвания и изследвания на вируса Ебола като част от приноса на Европа за прекратяване на кризата с ебола, която вече отне живота на толкова много хора“.

Комисията също така поиска Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни (EDCTP) да включи в работния си план новопоявили се епидемии, засягащи Африка, включително ебола. Това ще даде възможност на EDCTP да финансира клинични изпитвания във връзка с лекарства, ваксини и методи за диагностициране чрез бъдещи покани.

Съобщението на Комисията бе направено по време на домакинстваната от СЗО среща на високо равнище в Женева днес, в която участват представители на международната общност и на промишлеността. На тази среща ще бъдат обсъдени достъпът до ваксини, които са в последен етап на разработване, финансирането на кампании за имунизация, както и подготовката, регламентирането и производственият капацитет на клинични изпитвания и свързаните с тях обезщетения.

Европейският съюз работи активно от началото на кризата. Само Европейската комисия досега е обещала 180 млн. евро хуманитарна помощ и помощ за развитие, за да подкрепи засегнатите от епидемията страни. Това се прави като се предоставят например неотложни здравни услуги на засегнатите общности и се помага за овладяване на разпространението на епидемията чрез бързо диагностициране и кампании за повишаване на осведомеността за болестта.  Освен с финансова помощ, ЕС участва в борбата с епидемията и като изпраща експерти на място и координира извършването на доставки и евентуални евакуации.

Комисията вече финансира научни изследвания във връзка с ебола по линия на Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие — за разработване на нови антивирусни лекарства, за свързване на лаборатории с високо равнище на сигурност, за клинично управление на пациенти, особено в Европа, както и за намиране на решения на етични, административни, регулаторни и логистични затруднения, които пречат на бързата реакция от страна на научноизследователската общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА