Last news in Fakti

24 Октомври, 2014 15:20 1 140 0

Модернизираме общинската онкологична болница

  • модернизираме-
  • общинската-
  • онкологична-
  • болница

Това се случва по европейски проект

Модернизираме общинската онкологична болница - 1
Снимка: БТА

Информираността и профилактиката са най-важни, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата
  
В България имаме лекари на световно ниво. Всички жени трябва да знаят, че най-важното е да си правят по-често профилактични прегледи по препоръка на лекар. Щом това започне да се случва, балоните, които пускаме днес в памет на жертвите ще стават по-малко. Това зависи от активността на всяка една жена, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на националната кампания за борба с рака на гърдата.

От общинските болници Първа АГ болница се включва всяка година в организирането на безплатни профилактични прегледи, както и общинската онкологична болница, която модернизираме и в момента приключваме един много голяма европейски проект за 6 милиона лева, посочи също Фандъкова. Столичната община е бенефициент по проект за модернизация на общинската онкологична болница. Изцяло ново оборудване е доставено и монтирано. Извършен е тест за функционалност и проверка на лъчезащитата.

Ако заболяването погубва годишно 1200 жени у нас, то тези, които се разболяват, са 4000, съобщи д-р Младен Младенов от столичната АГ болница „Св. София".

„За съжаление, тази цифра всяка година се увеличава с 1.5 на сто и последните данни са за около 4000 жени, което за нашата държава е около средното европейско ниво, но в крайна сметка това са жени, чийто живот се променя", каза Младенов. Около 40 000 са жените с рак на гърдата в България.

Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Св. София“ - София, Специализираната болница за активно лечение по онкология - София и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.


  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА